"Största problemet är att människor blir irriterade"

Gotländska expolitikern Gustaf Hoffstedt har varit med och tagit fram de nya riktlinjerna för spelreklam. Han ser problem med branschen, men menar att sambandet mellan reklam och spelmissbruk är svagt. "Det största problemet är att människor blir irriterade."

Gustaf Hoffstedt har tdigare varit moderat politiker på Gotland. I dag jobbar han inom spelbranschen.

Gustaf Hoffstedt har tdigare varit moderat politiker på Gotland. I dag jobbar han inom spelbranschen.

Foto: Petra Jonsson/Arkiv

SPELREKLAM2019-03-30 17:03

Nästan exakt tre månader har gått sedan omregleringen av spelmarknaden, vilket innebar fritt fram att driva nätkasino i Sverige. Vågen av spelreklam från de nylicenserade spelbolagen lät inte vänta på sig.

Vid månadsskiftet mars/april träder nu nya riktlinjer för spelreklam i kraft efter inrådan från regeringen. Branschföreningen för onlinespel (BOS) och Spelbranschens riksorganisation har gemensamt tagit fram de nya riktlinjerna som ska reglera vad spelbolagen får och inte får säga i sin reklam. Däribland att bolagen inte får säga sig vara en snabbare väg till vinst och att de har vinstgaranti.

Men spelbranschens föreslagna riktlinjer fick ett svalt mottagande av civil- och konsumentminister Ardalan Shekarabi (S), som menade att förslaget inte uppfyller hans önskan om en "märkbar förändring" vad gäller utformningen av spelreklam. Trots mottagandet kommer de nya riktlinjerna börja gälla 1 april.

Gustaf Hoffstedt är en tidigare moderat riksdagspolitiker på Gotland. Sedan 2015 är han generalsekreterare på BOS.

– Vi tror verkligen på de här riktlinjerna och jag tror att det kommer ha en uppenbar påverkan på tonaliteten i spelreklam. Men vi är också helt införstådda i att det redan 2 april börjar ett arbete med att eventuellt ompröva riktlinjerna, säger Gustaf Hoffstedt.

Han menar att spelreklamen blivit bättre jämfört med i omregleringens linda, men poängterar samtidigt att det är en väldigt kort tid som gått.

– Det besvärande är att volymnivån ligger där den ligger. Av Sveriges 20 största reklamköpare är sex spelbolag.

Varför har spelreklamen blivit så massiv?

– Det kan man fråga sig. Spelmarknaden har inte vuxit i någon större utsträckning, den är i princip stillastående. Jag tror snarare att man vill ta marknadsandelar från andra spelbolag. Det är där striden står.

Vad tycker du är det största problemet med spelreklam?

– Det största problemet är att människor, med rätta, blir irriterade och frustrerade över spelreklam. Det är klart att det är smärtsamt för en problemspelare att bli påmind via en reklam.

Gustaf Hoffstedt anser dock att det finns en felaktig association mellan reklam och spelmissbruk.

– Spelreklam har inte så stor inverkan eller koppling till spelproblem. Det finns ett samband, men det är svagt, säger han, och pekar på att det stora problemet ligger i spelbolagens relation till kunderna samt spelens utformning.

Du som jobbat inom spelbranschen en längre tid – vad tänker du själv när du får höra om spelmissbruk?

– Jag blir väldigt ledsen varje gång jag hör berättelser om människor som lider av spelmissbruk. Men varje bransch har sina problem. Min bransch har det här problemet och det står jag ödmjuk inför.

Tycker du att ni har gjort så mycket ni kan för att skydda konsumenterna?

– Jag tycker att vi har gjort mycket som vi har anledning att vara stolta över.

Vad tänker du på då?

– Inget onlinespelande sker längre anonymt. Vilket betyder att det är omöjligt att som minderårig börja spela och de med spelproblem kan stänga av sig genom ett centralt själv-avstängnings-system.

– Mitt och branschens uppdrag är att göra vårt yttersta för att det här problemet ska vara så litet som möjligt. Men jag tror aldrig att vi helt kommer få det att försvinna. På samma sätt har vi inte sett den sista bilolyckan heller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om