Eliten vill driva - med vinstkrav

ALLMÄNT: Elitklubbarna vill ta hand om verksamhetsdriften i sporthallen.Med 200 000 i vinstkrav - och lika mycket i regionalt driftstöd.- Visst finns det tveksamheter, erkänner Endre IF:s Harald Hoffman.

Sport2013-11-05 18:17

Byggnadsnämnden bestämde i går att 8 december bjuda in övriga berörda nämnder, grannarna kring Visborgsområdet, samt idrottsrörelsen, för ett samråd gällande den framtida sporthallen.

Men idrotten ligger steget före. De har redan haft möten om halldriften, med de elitklubbar som framförallt vill utnyttja den nya hallen. Endre IF, Visby Ladies, representanter för volleyboll och handboll, samt även Visby IBK har suttit med - trots att IBK tidigare i år uttalade stor skepsis till ett driftsamarbete.


Neutralitet viktig
Enligt handlingar som GT-sporten tagit del av, är "idrotten" nu "helt enig om att man vill ta ansvar för verksamhetsdriften av den nya anläggningen".

- Vi har suttit med på mötena och diskuterat. Det vi främst har framfört är att det ska vara ett neutralt bolag, bekräftar Endre IF-ordföranden Harald Hoffman.

- Det är inte bra om bara en förening står bakom, så det är klart vi måste vara med, instämmer Visby Ladies ordförande Mikael Danielsson.


Underlättar sponsring
För det handlar om ett gemensamt aktiebolag, som ska ha "ett vinstfördelningssystem föreningarna emellan i likhet med det man
i dag har i reklampoolen för Södervärnshallen", enligt arbetsdokumentet.

Anledningen att det blir ett bolag, har med sponsring att göra.

- Om kommunen driver finns sämre möjlighet till stöd från näringslivet. Jag vet inte varför egentligen, men den åsikten har jag mött när vi pratat med sponsorer, berättar Hoffman.

Fördelarna som nämns med ett "idrottsbolag" som driver operativt, är bland andra kontakterna med nationella och internationella förbund. Enligt dokumenten har klubbarna redan kontakter som är intresserade av att förlägga landskamper på ön när hallen står klar.


Osäkra bidrag
Enligt dokumentet ska utgifter som el, värme, vatten, avlopp och sophämtning ligga inom fastighetsdriften, det vill säga på kommunen. Ändå ämnar bolaget ansöka om ett driftstöd på 200 000 kronor per år.

Precis lika stort planeras det "avkastningskrav" bli, som nämns bland företagets kostnader.

- Vi diskuterade om regionen verkligen kommer att ställa upp med det bidraget. Vi vet inte det i nuläget. Det finns många tveksamheter och mycket kvar att utreda, erkänner Harald Hoffman.


Vinst till klubbarna
Att bolaget ska vara vinstdrivande överhuvudtaget, förklarar han med de framtida utgifter som kan tillkomma. Planen är att bygga upp en budget för framtida reparationer och "teknisk utveckling" som kan behövas i hallen.

Mikael Danielsson i Ladies är mer skeptisk till bolagets planerade vinstkrav.

- Jag undrar om det går. Om det blir något över så måste det i alla fall gå tillbaka till föreningarna. Där har vi ju knappast några överskott, påpekar han.


Förbundet ovetande
Gotlands idrottsförbund sysslar inte med drift av anläggningar och kommer inte att finnas med i ett framtida bolag, men de har funnits med på arbetsgruppens möten.

Idrottschefen Patrik Oscarsson känner ändå inte igen "vinstsiffran" på 200 000 kronor.

- Bildar de ett aktiebolag ska det ju vara vinstdrivande, men jag har inte hört några siffror. Jag känner inte ens igen den diskussionen, säger han.

Driften av den kommande sporthallen på Visborgsområdet:

Driftsfrågan är något komplicerad, men det är alltså skillnad mellan fastighetsdrift och verksamhetsdrift.

Region Gotland kommer att äga anläggningen och tar även hand om fastighetsdriften.

Om regionen inte tar verksamhetsdriften också, kommer denna att upphandlas. Idrotten får då konkurrera med andra eventuella anbud.

Vad som ingår i de olika driftsdelarna är dock inte skrivet i sten. Vem som ska betala exempelvis el och värme lär bli en debattfråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!