Menyerna var klara och de lokala varuleverantörerna till Stora Karlsö krog var kontrakterade. Då fick krögarna besked om att det inte skulle bli något eftersom coronapandemin satte stopp för besökare till ön. Krögarparet Liv Marend och Niklaas van Bruggen var helt klara med förberedelserna.
– Jag har sökt krögare till Mattsarve gästgiveri, men inte hittat några. Men jag kom i kontakt med Liv och Niklaas genom min kusin, de kom ner från Stockholm och sedan bestämde de sig för att ta med hela sitt koncept hit i stället, säger Mia Rydén, som driver Mattsarve gästgiveri.
På gården i Sproge finns än så länge bara kaféverksamhet, men går allt som planerat så kommer det att bli restaurang som öppnar kring midsommar.
– Planen är att det ska vara öppet året om. Till hösten planerar vi att ha konferenser, kurser, vinprovningar och liknande. Ägarna Hansa World har stora planer på att fixa till Mattsarve gästgiveri, jag är anställd av dem för att sköta det, säger Mia Rydén.
Konceptet som krögarna tar med sig är orienterat mot hållbarhet och lokalproducerat.
– Här finns fantastiska råvaror och odlingssäsongen är lång, sa Liv Marend i en tidigare intervju.
Hon och Niklaas van Bruggen har 25 års erfarenhet av krog och har tidigare arbetat på fjällstationer långt uppe i norr. Kaféet på Mattsarve gästgiveri har så många gäster under våren att det finns förhoppningar knutna till restaurangverksamheten.