Sprutbytesprogram startar i höst

I höst kan Region Gotland inleda verksamheten med sprututbyte för missbrukare. Ivo har godkänt ansökan och projektet förbereds inför sjukvårdsnämndens beslut.

Bytesprogrammet ger möjlighet till  fria sprutor för missbrukare.

Bytesprogrammet ger möjlighet till fria sprutor för missbrukare.

Foto: Linda Berglund/MVT

Sprutbyten (GA)2018-05-15 05:55

Sprututbytesprojektet har diskuterats länge inom regionen. I oktober förra året sände man slutligen in en ansökan till Ivo:s, Inspektionen för vård och omsorg, avdelning för tillståndsprövning som handlägger dessa ansökningar.

Och den 15 december fattade Ivo sitt beslut. Enligt detta gör Ivo bedömningen att verksamheten uppfyller kraven enligt lagen samt även Socialstyrelsens föreskrifter. Detta innebär att Region Gotland får bedriva verksamhet med utbyte av sprutor och kanyler till personer som missbrukar narkotika. Ivo:s tillståndsbeslut gäller under ett år så någon gång under hösten måste verksamheten komma i gång. Var sprututbytet ska äga rum är ännu inte bestämt.

– Nu arbetar man med att få till ett definitivt beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden, ett preliminärt beslut är fattat sedan tidigare. Det handlar om detaljplanering och kostnadsberäkning som beslutsunderlag för sammanträdet i september, säger smittskyddsläkare Sven Montelius.

Hur många som berörs av möjligheten till sprututbyte finns det inga exakta siffror på. Sven Montelius:

– En beräkning av missbruksenheten inom socialförvaltningen räknar med 10-15 personer som har regelbundet injektionsmissbruk och 30 till som har sporadiskt. Det känns som att injektionsmissbruket inte är ökande, man får i sig drogerna på annat sätt.

Främsta skälet till utbytesprogrammet är hälsomässigt, att via tillgång till fria, rena sprutor förhindra att missbrukare byter sprutor med varandra och att blodsmitta därigenom sprids.

– I princip är det tre sjukdomar med blodsmitta som är aktuella; Hiv, hepatit B och hepatit C. På Gotland är det möjligen hepatit C som finns i större mängd och där spridningen kan motverkas, framhåller Sven Montelius

En invändning har varit att fria sprutor skulle bidra till att öka användningen. Undersökningar som gjorts visar dock att narkotikaanvändningen inte ökar på grund av fria sprutor. Enligt Folkhälsomyndigheten minskade antalet narkotikarelaterade dödsfall förra året för första gången på tio år, samtidigt som antalet sprututbytesprogram ökade i landet. Majoriteten av dödsfallen var oavsiktliga förgiftningar, så kallade överdoser.

Verksamheten på Gotland kommer att bedrivas av hälso- och sjukvårdsförvaltningen som huvudman i samverkan med Beroendeenheten i socialförvaltningen.

Injiceringssmitta

Andelen diagnostiserade fall som smittats i Sverige genom injicering av narkotika.

Hepatit C 65 procent. Hepatit B 22 procent. Hiv 13 procent.

Under 2017 fanns det 14 aktiva sprututbytesprogram i landet jämfört med 9 stycken 2015. I mars 2017 togs det kommunala vetot bort och åldern för deltagande i programmen sänktes från 20 till 18 år.

De tre vanligast förekommande primära droger som rapporterades av individer i narkotikarelaterd vård var: Opioider. Hypnotika (sömnmedel) och lugnande. Cannabis.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!