Det är full aktivitet på Visby stadsodling.
– Det känns om vi har släppt ner en bomb här, säger Mosa-Hanna Caspers på Visby stadsodling.
Visby stadsodling håller på att packa ihop alla sina grejer på Broväg i Visby för att flytta verksamheten till Langska huset vid Kopparsvik i Visby.
I butiken på Broväg är det rea och alla perenner och buskar grävs upp för att flyttas till den nya lokalen.
– Den sista september ska vi vara ute ur butiken så nu säljer vi ut allt, säger Kerstin Rosenkvist.
Anledningen till flytten är att de inte fått sitt hyreskontrakt förlängt då fastigheten bytt ägare.
Runt Langska huset finns det inte lika stora ytor att odla på vilket innebär att verksamheten kommer att se lite annorlunda ut.
– Vår huvudverksamhet är att ta hand om personer från försäkringskassan och arbetsförmedlingen och det kommer inte att ändras, säger Kerstin Rosenkvist.
Däremot kommer man, i alla fall till en början, inte att ha någon butik i Langska huset och inte heller samma typ av stadsodling.
– Det kanske blir lite mer som en visningsträdgård för kryddor, säger Kerstin Rosenkvist.
Hon berättar att de planerar att anlägga en örtträdgård uppbyggd så som man gjorde på 1700-talet. Tanken är att det där ska finnas sådana örter som fanns i Sverige på den tiden.
På Visby stadsodling jobbar sju personer varav fyra är handledare samt mellan 15 och 30 deltagare. Deltagarna kommer via försäkringskassan, arbetsförmedlingen och Ungkomp för att exempelvis arbetsträna.
– Ungkomp är en del av arbetsförmedlingen, de är unga personer som inte riktigt kommer in i arbetslivet, säger handledaren Ann Gardell.
På Visby stadsodling får alla deltagare möjlighet att göra det de själva är bra på.
– Vi kan erbjuda väldigt varierande sysselsättningar, man kan plantera plantor eller torka fröer och de som är bra på fysiskt arbete kan gräva och gödsla, säger Kerstin Rosenkvist.
Det är stor ruljans bland deltagarna och verksamheten anpassas hela tiden efter dem som är där för tillfället.
– Den största utmaningen är att alla ska må bra, säger Mosa-Hanna Caspers.
Alla deltagare bidrar med sin egen kompetens. Martin Jonsson är på plats tre dagar i veckan. Han har installerat lampor vid odlingarna som styr hur mycket ljus växterna får. Han är också lite av en expert när det gäller chilifrukter. Han är noggrann när det gäller valet av sorter.
– Jag går mycket efter utseende, det ska vara mycket färger som lila, orange och rött, säger han.
Martin Jonsson är lite tudelad inför flytten till Langska huset.
– Det är lite stressigt att flytta och man blir av med växthusen. Men det är skönt att ha mer mark att odla på, säger han.