Engagemang och enighet i Stånga
I Stånga blomstrar det politiska engagemanget. Här finns åtta kandidater till kommunfullmäktige, trots att socknen bara har 511 invånare.Centralorten Hemse med nästan 1 800 invånare, har inget namn på fullmäktigelistorna.
Samhällslivet. När Marie Wärn och hennes man Roger flyttade till ön började de genast engagera sig i politiken. Det var ett sätt att komma in i samhällslivet på Gotland.
Foto: Rolf Jönsson
Hur kommer det sig att så många Stångabor är politiskt aktiva? Vi stämde träff med bygdens politiker får att ta reda på svaret.
Att Stånga har ett stort föreningsliv är en del av svaret.
- Vi måste kämpa för vår bygd, förklarar Lena Eneqvist och de andra håller med.
Kamp
I ett mindre samhälle som Stånga kan man inte ta någonting för givet. Kampen för mejeriet, förlorade man visserligen, men i den kampen lyckades man ändå ena bygden. Efter den förlusten har man haft desto fler framgångar: Affären lyckades man rädda kvar och utveckla genom att bilda ett sockenägt fastighetsbolag. Skolan hängde löst när en lång rad landsbygdsskolor skulle läggas ned. I sluttampen stod valet mellan Stånga och Rone - och Stånga blev kvar. Och väntsalen vid busstationen lyckades man också rädda. Inget annat samhälle på ön har en väntsal av det slag som finns i Stånga. För några år sedan var det nära att den revs, Stångaborna stretade emot, intresseföreningen tog över ansvaret och väntsalen blev kvar.
511 invånare
Greger Eneqvist tycker inte att det är så konstigt att Stånga med sina 511 invånare har åtta namn på valsedlarna till höstens kommunval, när Hemse, som har mer än tre gånger fler invånare, inte har något namn på listorna:
- I Hemse har de inte lika mycket att kämpa för, förklarar Greger.
Stånga har haft nytta av att ha representation i kommunledning och nämnder. I kampen om väntsalen var Pär Stengärd hela bygdens representant:
- Vi använde Pär eftersom han satt i tekniska nämnden, förklarar Bertil Eneqvist.
- Att Pär inte tillhör samma parti som jag spelar ingen roll. När det gäller frågor som är viktiga för bygden har vi förtroende för varandra över blockgränserna, säger Greger Eneqvist.
Och Pär Stenegärd själv håller med:
- Man är alltid bygdens företrädare, oavsett vilket parti man tillhör.
Finns det inga lokala meningsskiljaktigheter?
- Nej, svarar alla i kör.
Men när samtalet glider in på friskolefrågor hettar det ändå till omkring bordet. I den här frågan är Stångapolitikerna inte alls överens. Bror Lindahl tror att en friskola skulle kunna vara modellen om Stånga skola blir nedläggningshotad igen, men Lena Eneqvist tycker att det är fel att företag ska tjäna pengar på barn.
Vem vinner valet?
Svaret kommer unisont. Nu är Stångapolitikerna eniga igen:
- Det gör vi!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!