Efter århundraden av urbanisering och industrialisering längtar svenskarna tillbaka till jorden. 2020 var ett historiskt år när fler, för första gången i modern tid, valde att flytta från Stockholm än till. De hisnande huspriserna på Gotland vittnar också om att fler vill flytta ut på landsbygden.
För nio år sedan rotade sig paret Hanna och Mikael Winther vid Almungs i Stånga, men det är först nu det börjat gro rejält på gården.
När GT kommer på besök väntar hon inne i den gamla ladugården. Innanför dörren sprider växtbelysningen värme och ett rosa sken. På drivbänken och i hyllorna växer grönsaksskott av senap, rädisa, rödkål, pak choi och broccoli. Mikrogrönt, som trenden kallas, skördas när skotten fått sitt första bladpar. De små grödorna har en hög koncentration av näringsämnen och kan bland annat användas på smörgåsen, i smoothies, sallader eller som smaksättning.
Men det är inte bara mikrogrönt som odlas på Almungs i Stånga, eller Winthers gård som företaget heter. Hanna och Mikael Winther har främst riktat in sig på andelsjordbruk, vilket innebär att kunden tecknar ett avtal med bonden där man förbinder sig till att köpa andelar av skörden, i ovisshet om hur den blir.
– Man delar på risker och belöningar, förklarar Hanna Winther.
Under den största delen av människans historia har man haft en nära koppling till jorden som föder en. Men den kontakten har brutits för de flesta i modern tid. I dagens samhälle vet de flesta inte när eller var deras mat har producerats. Ofta har maten tvättats, processats, paketerats och transporterats innan den når tallriken. Och det är den processen Hanna Winther vill korta.
– Jag tror på småskalighet och att vi behöver komma tillbaka till relationsbunden odling och mat. Mat är ingen självklarhet. På det sättet vi odlar i dag förbrukar vi för mycket av jordens resurser.
Tanken föddes efter att hon läst om Matilda Svahn på Käldervik gård i Boge. Efter ett studiebesök var saken klar, Winthers gård skulle bli ett andelsjordbruk. I våras tecknade de avtal med sina första kunder.
– Vi vill ge kunden en inblick i odlingen för att skapa en förståelse, och vi vill inspirera kunden att använda fler och nya säsongsbetonade grödor i matlagningen. Vissa år kanske en gröda ger extremt mycket, medan en annan går katastrofalt dåligt. Det är en del av avtalet, konceptet och följden av ett naturligt odlande.
På mindre än ett halvt hektar har Hanna och Mikael Winther odlat grönsaker och grödor i alla dess slag. Snart kommer de att utöka till sju hektar, i jul flyttar de nämligen till en gård i Lye. Målet är att komma upp i en så pass stor skala att de kan ha en anställd.
Än så länge har de inte sett någon lönsamhet, och räknar inte med det på några år.
– Men starten har gått över förväntan, säger Hanna Winther och berättar att de haft tolv kunder under första året och etablerat kontakt med flera grossister och restauranger.
Jobbet som rektor och förskollärare har hon lagt på hyllan för att kunna arbeta som lantbrukare på heltid. Även om bytet från förskolebarn till kålhuvuden känts ensamt, upplever Hanna Winther att hon ändå fått stor hjälp av flera mentorer, som hon kallar dem.
– Först trodde jag att det skulle finnas en konkurrens, men jag har upplevt motsatsen, alla hjälper varandra. Det är fantastiskt.