Förbudet mot taggtråd gör hästägare upprörd

Förbudet på att ha taggtråd runt hästhagar upprör hästägare på Gotland– Förutsättningarna på Gotland är speciella, säger Blenda Horwitz, Sindarve gård.En stor andel gotlänningar begär dispens för att få fortsätta med taggtråd.

2008. Blenda Horwitz prisades på Hushållningssällskapets årsmöte. arkivfoto: tobias wallström

2008. Blenda Horwitz prisades på Hushållningssällskapets årsmöte. arkivfoto: tobias wallström

Foto: Tobias Wallström

Stånga2010-06-02 04:00
Nio av 46 hästägare i landet som ansöker om dispens från förbudet kommer från Gotland. Blenda Horwitz som drivit hästgården Sindarve i Stånga sedan 1970-talet är en av dem. Vid hästgården har hon 70-80 hästar. Bland annat halvblod, ponny och fjordhästar. Dispensen från förbudet söker hon bara för fjordhästarna som strövar i stora hagar.
Efter en övergångstid trädde förbudet mot taggtråd i kraft vid årsskiftet. Syftet med den nya regeln är att undvika allvarliga skador. Bland annat när hästar plötsligt blir rädda och springer in i taggtråden. Men enligt Blenda Horwitz är det stor skillnad mellan hästars beteende. 
– Alla är inte lika flyktbenägna. Fjordhästarna och russ är till exempel lugna av naturen. Jag skulle däremot aldrig drömma om att ha taggtråd runt halvblodshästarna. Om de blir skrämda skulle de försöka springa igenom staketet, men det har jag redan insett för 30 år sedan, där har vi och tänker fortsätta med el, säger Blenda Horwitz.
Kallblod är däremot mindre känsliga och om de går emot el-stängsel är det inte säkert att de känner elen. Enligt Blenda Horwitz är de enda taggtrådsskadorna som uppstått under alla åren när ett par hästar hade tagit sig ut genom elstängslet och råkat hamna i någon gammal taggtråd utanför Sindarves marker. Dessutom finns det risk att ett elhägn som är en mil långt inte fungerar på alla ställen, speciellt är det här ett problem vintertid. Hon anser även att riskerna med taggtråd är mindre i stora hästhagar, eftersom hästarna har stort utrymme att springa undan på om de skulle bli rädda.

El-stängsel
– Hästarna kan fly i en halvtimme innan de hinner fram till staketet på en hästhage som är 40 hektar stor.
Hon anser att hästägarna bäst känner till hästars beteende och att Jordbruksverket gått för långt i sitt beslut. Om hon inte får dispens tänker hon överklaga.
– Jag har efterlyst statistik som visar hur många hästar som skadar sig på taggtråd, men jag har hittills inte hittat någon sådan, säger hon.
Enligt Viktoria Sporre, veterinär vid ATG-kliniken sedan 2002, är det mycket sällan hästar som skadats på taggtråd vårdas vid kliniken.
– Jag kan inte minnas att vi haft någon taggtrådsskada. Det är betydligt vanligare att hästar skadar sig på el-trådsstängsel. 
– De går inte av och orsakar stora skärsår på hästarna, säger Viktoria Sporre.
Samtidigt som hästägare söker dispens för att ha kvar taggtråd runt hästhagar har tre anmälningar kommit in till länsstyrelsen om den numera olagliga taggtråden runt hästhagar.
– Det är troligt att det finns taggtråd kvar på fler än de här platserna som anmälts. Bestämmelsen har kommit till eftersom hästarna kan skada sig allvarligt om de går igenom taggtråden, säger Karin Dahlén, djurskyddshandläggare länsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om