"Här blir alla barn sedda"

Stånga är årets socken 2012 på Gotland. Samtidigt hotas skolan av nedläggning nästa höst.- Det är inte logiskt när man vet att antalet barn fördubblas, säger engagerade föräldrar.

Matte före maten. Denniz Dahlby i årskurs två multiplicerar.

Matte före maten. Denniz Dahlby i årskurs två multiplicerar.

Foto: Rolf Jönsson

Stånga2011-12-08 04:00

Stånga, folkskola sedan 1918, är hotad - igen. Senast skolan var på förslag att stängas var inför "Projekt Skola Gotland 2008".

Då slogs det fast att elevutvecklingen var ökande i Stånga, men att skolan trots ett då beräknat nästan dubblerat elevantal skulle upphöra. Eleverna från Gerum, Linde och Lojsta skulle höra till Högbyskolan och de från Burs och Stånga skulle till Garda skola.

- Vi hade inte barn i skolan då, men kämpade ändå för att skolan i Stånga skulle vara kvar. Det vi sa då är bevisat nu, säger Cilla Ekman och Stefan Ivanell.

Beslutet 2007 i barn- och utbildningsnämnden blev att skolan i Stånga blev kvar med elever från Burs, Fardhem, Levide, Gerum, Linde och Lojsta.


Möte i Hemse
I kväll är det dialogmöte på Hemsegården om 2012 års sparkrav och förändringar av grundskoleorganisationen på Gotland.

I går kväll träffades föräldrar i socknarna runt Stånga skola på ett förmöte för att samla argument till stöd för fortsatt skola i Stånga.

- Vi är småbarnsföräldrar och vill ha vår skola kvar. Stånga är ett barnrikt område med stor inflyttning av unga barnfamiljer, säger Cilla Ekman, Emma Jacobsson och Stefan Ivanell.

På plussidan för Stånga skola räknar de lätt upp en rad skäl till varför skolan inte bör läggas ner:

- Lokalerna är fina och funktionella både för fritids och skola, maten är fantastiskt god och lagad av egen husmor, lärarna är jättebra och med behörighet att sätta betyg, utemiljön är fantastisk och en eftermiddag i veckan har alla skolbarn idrottsfritids.


Fördel Stånga
Till fördelarna hör också gångavstånd till Stangmalmen och Gumbalde, och cykelavstånd till badplatsen i Liffride träsk.

- Vi ser inga fördelar att trycka in så många elever i Garda att skolan måste byggas ut. Varför inte ta tillvara de befintliga lokalerna i Stånga, det blir billigare än att bygga nytt. Och lärare måste det i vilket fall finnas, menar föräldrarna.

Om Stångaskolan läggs ner slås klasser sönder så att en del elever hamnar i Garda och andra i Hemse.


Valde landet
Cilla Ekman var en av 70 elever i Stånga skola på 1980-talet. Nu har hon ett barn i skolan och hemma femåriga Tyra och Juni, född i år.

Som fritidspedagog har hon varit med om två skolnedläggningar på södra Gotland. Nu vill hon inte vara med om en tredje.

Stefan Ivanell jobbar som lärare på högskolan och pendlar till stan. Som småbarnsförälder i Stånga vill han förstås ha skolan kvar.

- Vi som flyttar från stan vill ha småskalighet och en levande landsbygd. Vi väljer att bo på landet bland annat för att våra barn ska få en trygg miljö och gå i en liten skola. Utbildningen är inte sämre där än i en stor skola.


Mamma och pedagog
Christina Fredin jobbar som förskollärare i Stånga där hon också gick barn. Som mamma ser hon fördelar med en liten skola med åldersintegrerad undervisning i klasser med årskurserna 1-2-3 och 4-5-6.

- Alla våra barn blir sedda och som pedagoger känner vi ett gemensamt ansvar och hjälper varandra i arbetslaget.

För Stångaskolans elever är skollunchen något alla längtar till. Där har Marita Olofsson tagit över som husmor efter sin mor Gunhild. Matsedeln kommer från stan men maten lagas på plats.

- I dag får vi lasagnette. Det är jättegott, men vi får alltid god mat i skolan, säger Denniz Dahlby i tvåan och tar matpaus från gångertabellen.

- Det är mysigt och personligt med små skolor och Stånga skola är trivsam. Här har vi alla det bra, säger husmor.

Godaste skolmaten. Husmor Marita Olofsson följer matsedeln från stan men lagar dagens lunch i Stånga.Foto: Rolf Jönsson
Godaste skolmaten. Husmor Marita Olofsson följer matsedeln från stan men lagar dagens lunch i Stånga.Foto: Rolf Jönsson

För södra Gotland:

Elevutvecklingen i Stånga skola är ökande, men trots ett nästan dubblerat antal anses skolan få för liten verksamhet för att leva upp till den personalbemanning som krävs från 2015.

Nu föreslås att Stånga skola lämnas 2012 och upptagningsområdet delas.

Eleverna från Gerum, Linde och Lojsta ska höra till Högbyskolan och eleverna från Burs och Stånga ska höra till Garda skola.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om