Vi gillar att sätta bo om våren, det är sen gammalt. Men i pandemitider, när många andra aktiviteter blivit omöjliga, har vår bygg- och renoveringsiver nått nya nivåer.
På Stånga brädgård är det minst sagt fullt upp.
– Visst är vi slitna, jag jobbar kanske 60 timmar i veckan just nu. Men vi vet också att det kommer dala så småningom, så vi försöker verkligen leverera medan det är högt tryck, säger Henrik Wickström, en av sönerna i familjeföretaget.
Det är inte heller helt enkelt för närvarande, att få fram det alla vill ha.
– Vanligtvis brukar det vara lugnt från oktober fram till februari, då kan man fylla på lagren och så. Men nu har det varit tryck hela tiden och i februari small det bara till. Det är helt hysteriskt, telefonen ringer hela tiden och vi får säkert hundra mejl om dagen också. Vi vill verkligen inte säga nej till någon, men vi hinner helt enkelt inte med alla, berättar Henrik Wickström.
Då har ändå personalstyrkan utökats successivt de senaste åren.
– Just nu har vi några som är på väg att sluta, men vi kommer att vara runt tio anställda här.
Men att allt flyter på är inte helt i brädgårdens och personalens händer heller. Altaner, pergola, golv, mycket av det som folk just nu vill ägna sig åt, kräver virke.
– Det är tur att vi har byggt upp ett hyfsat stort lager, för sågverken hinner inte med att få fram materialet just nu, säger Henrik Wickström.
Det bekräftas av branschorganisationen Skogsindustrierna, som vittnar om "rekordlåga" lagernivåer hos sågverken – parallellt med ett högtryck på exportsidan.
– Vi kan konstatera att bygga-hemma-trenden är större än ett svenskt coronafenomen. En stark bostadsmarknad och bygghandel på många håll i världen har gynnat svensk export av trävaror, säger chefsekonom Kerstin Hallsten i ett pressmeddelande.
Denna globala ekvation påverkar prisläget också. Överallt, även i Stånga.
– Leverantörerna tar 20 procent mer än de gjorde vid årsskiftet, jag har aldrig upplevt sådana virkespriser som vi har nu. Men det beror ju på utbud och efterfrågan, säger Henrik Wickström.
Har ni också höjt era priser då?
– Nej, inte än, men vi kommer att göra det i april.
Vad tror du kunderna säger då?
– De jag har pratat med hittills förstår att det måste bli så.
Han påpekar att det naturligtvis är ett gynnsamt läge för brädgården och branschen, även om de får slita hårt.
Pandemin har sannerligen inte drabbat alla företagare på samma sätt.
– Jag tror att vår omsättning ökade med omkring 20 procent under 2020. Visst är man glad att det inte är en restaurang man driver, i dessa tider, säger Henrik Wickström.
Det är förstås inte bara Stånga brädgård som upplever ett rejält högtryck. Enligt Stefan Kalström, platschef på Snicken i Slite, har det märkts att deltidsgotlänningarna varit mer på ön det senaste året.
– Vi har en del kunder som vi normalt sett inte har under lågsäsong. Så det har varit ett bra år för oss, trots pandemin, säger han.
Märker ni också av sågverkens lagernivåer?
– Nja, inte än så länge. Men det ryktas om att det kan bli svårare framöver.
När GT ringer butikskedjan Byggmax i Visby börjar en inspelad röst genast prata. Den förklarar att det knappt är någon idé att ringa just nu, potentiella kunder får hellre skicka mejl.
När vi hänger kvar placeras vi ändå i telefonkö. På en plats som kräver visst tålamod, om man säger så.