Johan byggde ett skateboardparadis i ladan

Gotland har fått en ny skateboardramp i storlek XL. Familjen Cöster står bakom den blå bowlen och tillsammans spenderar de många av veckans kvällar där med sina skateboards.

Johan Cöster har gjort det mesta själv men fått hjälp med att fästa några av de många hundra skruvarna som håller ihop bygget.

Johan Cöster har gjort det mesta själv men fått hjälp med att fästa några av de många hundra skruvarna som håller ihop bygget.

Foto: Emil Karlsson

Stånga2020-01-16 19:45

Temperaturen var inte långt ifrån nollan men svetten rann ändå i pannan på de tio skejtare som tog sig till Stånga för ett premiäråk i den nya bowlen under söndagen. Johan Cöster är mannen bakom bygget, det är hans lada, hans verktyg och hans blod svett och tårar som ligger till grund för Gotlands nyaste och absolut blåaste skateboardparadis. 

– Jag åkte på 70-talet, men var inte särskilt duktig. 2015 fick min son en skateboard i julklapp och åren efter det började jag bygga lite mindre ramper här i ladan. Sedan började jag skissa på ett lite mer ordentligt bygge som kunde täcka upp hela ytan. 

Efter några åk i bowlen, en skateboardramp fast lite rundare, finns inget som vittnar om att det handlar om ett hemmabygge. Allt känns proffsigt gjort trots att Johan är mattelärare och inte snickare.

– Jag är en problemlösare kan man säga. Men jag har också haft bra hjälp från en kille som heter John Magnusson från skateboardföreningen Bryggeriet i Malmö. Jag skickade mina tankar och ritningar till honom och han skickade tillbaka en skiss jag kunde utgå ifrån när jag började bygga. 

Själva bygget av bowlen tog fart under tidig vår 2019. En del byggmaterial har han kunnat rädda från andra skrotade projekt men mycket har Johan betalat för ur egen ficka. 

– Det har fått ta den tid som behövts. I och med att det är mina egna verktyg jag använt och jag egentligen inte använder dem någon annanstans har jag kunnat komma upp och bygga lite då och då när det passat. 

Men någon skateboardverksamhet för allmänheten är det egentligen inte planerat för, tanken är att bowlen ska ge familjen någonting att göra tillsammans om kvällarna. 

– Det är klart att andra kan komma hit och skejta om de vill men då får man höra av sig och fråga först. Det är bara roligt att det kommer människor hit och ger oss och våra barn tips på hur man blir bättre, säger Anna Cöster som för inte speciellt länge sedan också börjat åka skateboard. 

Och än så länge har bygget fungerat bra för familjen. 

– Vi brukar vara ute och skejta ungefär sex dagar i veckan. Ofta blir det efter middagen så man får lite motion och rörelse innan det är dags att gå och lägga sig. Efter ett par timmar på sina skateboards somnar barnen som stockar, skrattar Anna. 

Tydlig skyltning är viktigt om någon kommer på besök.
Tydlig skyltning är viktigt om någon kommer på besök.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!