Mästare på att panta ger vinst för ungdomarna

När hela bygden går samman lyckades Stånga IF förra året panta 25 000 burkar. Pengarna går direkt till ungdomarna där varje burk räknas.

På Gotland samlade 20 föreningar in pant under 2019. Bäst lyckades Stånga IF där Mikael Johansson är eldsjälen som får flera socknar att hjälpa till för idrottsföreningens ungdomar.

På Gotland samlade 20 föreningar in pant under 2019. Bäst lyckades Stånga IF där Mikael Johansson är eldsjälen som får flera socknar att hjälpa till för idrottsföreningens ungdomar.

Foto: Henrik Radhe

Stånga2020-01-20 08:09

Allt började med ett utskick 2013 från Pantamera, som drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor i Sverige.

– Vi hoppade på direkt och började sprida på sociala medier att vi tar emot pant, men också skadade burkar och importburkar, säger Mikael Johansson.

Som anställd av Stånga IF fick han huvudansvaret, till det som under de senaste sju åren har vuxit nästan till en folkrörelse på sydöstra Gotland. Förra året lyckades Stånga IF samla in och panta 25 000 burkar och PET-flaskor – mest på Gotland av de föreningar som samlar in pant.

Mikael Johansson låser upp dörren till den röda sopboden utanför bowlinghallen. Där ligger 1 000 burkar i säckar.

– Här kommer folk och ställer av sin pant, säger han och berättar att han sedan får plocka över burkarna i särskilda retursäckar i grön plast.

Med tiden har många i Stånga och socknarna runt omkring lärt sig att Mikael är en verklig eldsjäl, som gärna tar en extrasväng från hemmet i Alskog på väg till jobbet i bowlinghallen för att hämta deras pant. Han berättar om den äldre dam som också cyklar och rensar dikena från burkar och flaskor.

– Jag tycker det är fantastiskt. Hon kommer med en kasse i månaden och jag brukar bjuda henne på en kopp kaffe, säger Mikael Johansson och berättar om annan och enskilt största bidragsgivaren.

På loftet till ett uthus låg enorma mängder gamla burkar.

– De räckte till 20 säckar, vi fick hämta och lasta dem med en stor hästtransport, säger han.

Tack vare ett avtal med Pantamera kan föreningen ta emot både trasiga burkar och importburkar som annars inte är pant på. Mikael berättar att importölen från Tyskland har minskat kraftigt sedan 2015.

– Euron har blivit nästan två kronor dyrare sedan dess och det har gjort stor skillnad, säger han.

För varje säck får föreningen 200 kronor, pengar som oavkortat går direkt till ungdomarna.

– Vi satsar oerhört mycket på våra ungdomar, säger Mikael Johansson och berättar att pengarna hjälper till att finansiera resor till tävlingar på fastlandet och hjälper till att hålla nere avgifterna när de ska träna i bowlinghallen.

I fjol vann Stånga IF Sveriges största ungdomstävling i bowling och Mikael Johansson visar stolt den enorma guldpokalen och förklarar sitt engagemang:

– Jag är född härute och jag hade samma förutsättningar när jag var sju år. Det här är ett sätt för mig att ge tillbaka, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!