Båda har mottot att bra mat ska lagas från grunden. I det här köket har varken vacuumpackad potatis eller pulversoppor kommit över tröskeln.
Det är eftermiddag och fritidsbarnen strömmar in i matsalen i Stånga skola för att få sitt mellanmål. Marita Olofsson serverar fil och flingor som mellanmål.
- Marita är världens bästa mattant, säger en pojke som slevar i sig filmjölk och grabbarna runt bordet håller med.
- Ja, jag lagar mat. Hade jag inte fått det skulle jag gått hem direkt. Att bara värma mat kan vem som helst, säger Marita rättframt.
När Marita Olofsson började jobba i köket i Stånga 1999 blev hon kollega med sin egen mamma. Gunhild hade jobbat i skolkök i trakten sedan i början av 70-talet. Från början hoppade hon runt och skolorna var många:
- Då fanns det skolor i Burs, När, Alskog, Garda, Etelhem, Lye, Stånga och Lau, minns Gunhild.
Närodlat
I dag finns bara Garda och Stånga kvar. Och Stånga hotas ju, som bekant, av nedläggning.
Gunhild har alltid värnat om att skolmaten ska vara väl lagad av bra råvaror. När många andra skolor kokade färdigskalad potatis från vacuumförpackningar höll Gunhild envist fast vid att ta potatis från lokala odlare.
- Förr lagade vi maten till När skola här i Stånga. Och man kan ju inte servera vacuumpackad potatis i en socken där det odlas så mycket potatis, slår Gunhild fast.
Samma anda
Gunhild gick i pension 2006 och då tog Marita över ansvaret för köket. Matsedeln har förstås förändrats en hel del. Fiskbullar, pölsa, lever och mandeltorsk har ersatts av fisk carbonara, kryddig korvgryta och hawaiigryta. Men i grund och botten kör Marita vidare i Gunhilds anda: Ingen vacuumpotatis i hennes kök. Och inte heller någon pulversoppa eller färdig pyttipanna.
- Det blir billigare att laga från grunden. Och pyttipanna är ju så enkelt att laga, säger Marita.
Springer lite fortare
Potatisbullar försöker Marita Olofsson också hålla utanför sitt skolkök. Hon lagar hellre egen raggmunk. Det tar inte mycket längre tid än att steka pannkakor - för det gör hon förstås också själv, samtidigt som hon gärna bakar eget bröd när det är soppdagar.
Hur hinner du?
- Har jag bestämt mig för att hinna så hinner jag. Jag får bara springa lite fortare, säger Marita.
Budgeten lyckas Marita också alltid hålla, trots att hon ibland väljer ingredienser efter eget huvud och exempelvis hellre väljer dyrare fullkornspasta i stället för vanliga makaroner.
- Det går att hålla budgeten när det inte blir så mycket svinn. Här kastar barnen nästan aldrig annat än servetten. De får lära sig direkt att inte ta för mycket. Maten ska ligga i magen - inte i hinken.
Matglädje
När Marita och Gunhild Olofsson lägger ihop sin tid i köket i Stånga skola kommer de upp i bortåt 50 tjänsteår. Och det har varit roliga år, tycker båda två. Varenda dag har de fått bekräftelse på att de gör ett bra och viktigt jobb.
- Att se barn som äter bra, det är ren matglädje det, säger Marita Olofsson.