”Nästan för varmt för att dansa”

Den första upplagan av ”Minnenas dans” ägde rum på Stangmalmen i Stånga i torsdags. ”Förhoppningen är att det blir en tradition”, berättar arrangörerna.

Dansbanan i Stånga gick varm under torsdagen när den första upplagan av ”Minnenas dans” gick av stapeln.

Dansbanan i Stånga gick varm under torsdagen när den första upplagan av ”Minnenas dans” gick av stapeln.

Foto: Astrid Philipson

Stånga2022-07-22 16:45

Det var i vintras som Matti Vuorinen och kollegorna från Pensionärernas riksorganisation (PRO) började spåna på idén. De ville hitta på något kul på den gamla dansbanan på Stangmalmen, som för det mesta står tom.

undefined
Matti Vuorinen, ordförande PRO-Hemseorten, ville få äldre över hela Gotland att mötas, över föreningsgränserna.

– Det var egentligen två saker vi ville uppnå. Att man har en sån här fin dansbana som bara står är så tråkigt. Så vi ville få igång dansbanan. För det andra ville hitta ett sätt äldre från hela Gotland att samlas och ha kul ihop, över föreningsgränserna, säger Matti Vuorinen som är ordförande i PRO-Hemseorten. 

Och kul blev det. GT pratar med många glada besökare som har trotsat rekordvärmen för att sätta på sig dansskorna. Systrarna Anna-Stina Larsson, Gun Hansson och Inga-Maj Hägglund är några av dem. 

– Det är nästan för varmt för att dansa, säger Gun.

– Folk har åkt hit från hela Gotland, säger Anna-Stina.

 – Det är jättetrevligt, säger Inga-Maj.

undefined
Systrarna Anna-Stina Larsson, Gun Hansson och Inga-Maj Hägglund tar en paus från dansandet i skuggan.

På scenen står Hemses egna duo ”Makarna” som spelar modern dansmusik. Solen gassar på det fulla dansgolvet. Efter en stund blir det dags för gammeldans till tonerna av Pettsån's Kapell, också de från Hemse. Men då blir det mer lyssnande än dansande. 

– Det är lite för varmt för att dansa tror jag. Om vi spelar hambo och polska kommer väl folk ligga döda på marken snart, säger Benny Kristiansson, som spelar dragspel, och skrattar. 

– I dag behöver man all skugga man kan få, fortsätter han.

undefined
Pettsån's Kapell spelar gammeldans.

I tälten runt dansbanan, som står kvar sen Stångaspelen, står borden på rad.

– Vi lade det här direkt efter Stångaspelen, för då får vi låna deras tält, säger Matti Vuorinen.

undefined
I tälten serveras kallt vatten.

Där finns både skugga och stora karaffer med vatten. Utöver dansmusik bjuds det på basar med bland annat chokladhjul, godis och lotteri.

– Det är vacker musik och det märks på stämningen att många minns sin ungdom, säger Karl Hallbom som ställer upp burkarna till burkkastningen.

undefined
Karl Hallbom sköter burkkastningen i en av bodarna på Stangmalmen.

Irma Nilsson är ansvarig för chokladhjulet. Hon berättar om hur viktigt det är med den här typen av evenemang, och att de uppmärksammas:

– Vi gamla tycker det är roligt att ses, det behöver inte vara så märkvärdigt. Men det är kul med sådant här som är nytänkande.

Det är många som tror att pensionärer inte gör någonting, men det är inte sant, säger Irma Nilsson. Hennes PRO-förening håller i olika slags aktiviteter nästan varje dag.

– Man är glad när det är fredag, så man får ta det lugnt, säger hon.

undefined
Dansbanan i Stånga gick varm under torsdagen när den första upplagan av ”Minnenas dans” gick av stapeln.

– Stångabor, och framförallt Hemsebor är otroligt aktiva. Hemse har överlägset mest aktiviteter på hela Gotland. Det är alltifrån boule och dans, till studiecirklar och gitarrspel, berättar Matti Vuorinen.

Men han förklarar att ”Minnenas dans” skiljer sig en del från de vanliga aktiviteterna:

– Jag tycker det är lite tråkigt att man ska sitta med sina egna gamla vanliga jämt och ständigt. Man bör träffas över gränserna och träffa nya bekantskaper. Kanske till och med parbildningar. Äldre är ju ofta ensamma.

undefined
Irma Nilsson ropar in folk chokladhjulet: ”10 kronor! Pröva lyckan!”

Det droppar in fler och fler på Stangmalmen under eftermiddagen. Totalt samlades ungefär 150 dansglada pensionärer.

– Vi har inte satt någon åldersgräns, vi har bara sagt ”lite äldre”, säger Matti Vuorinen, som menar att alla egentligen är välkomna.

Dessutom är det många som är med och hjälper till i den stora apparaten. 

– Man får ju säga att det var en succé, säger en av dem.

– Vårt mål är att göra det till en tradition, varje år. Då betyder att det kommer komma fler och fler säger Matti Vuorinen.

undefined
”Det här är en fantastisk plats”, säger Matti Vuorinen. Han tycker det är bra att Stangmalmen och dansbanan utnyttjas till fler evenemang.
Logdans

Logdans är en folklig danstillställning i lantlig miljö. Namnet på denna typ av sällskapsdans kommer av att de traditionellt arrangerats på logar. Ungdomarna brukade förr i tiden samlas utomhus på lördagskvällarna under sommaren för att roa sig och dansa. Tröskladorna var ett synnerligt bra alternativ – de erbjöd tak och framför allt: ett jämnt golv. Det var nödvändigt att loggolven var jämna och utan springor under slagtröskningens tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!