– De flesta är ju lediga på sommaren, men det här var inget roligt sätt att vara ledig, säger Oliver Lundberg, vd för Gotlandschips till P4 Gotland.
Ledigheten var alltså ofrivillig och förorsakad av råvarubrist. Närmare bestämt potatis – och utan potatis blir det inga chips.
– Vi satt med 100 ton som inte gick att använda till chips, eftersom torrsubstanshalten var för låg. Friterar man då blir chipsen för mjuka, så den potatis vi hade räckte inte över hela sommaren som den brukar, förklarar Oliver Lundberg för kanalen.
Företaget har tvingats ransonera sina leveranser och fördela det lager man byggt upp mellan kunderna, men de minskade intäkterna är ett faktum.
– Även om det gått hyfsat, utifrån våra förutsättningar, tar det tid innan man är ikapp. Alternativet hade varit att köpa potatis från Egypten, och det ville vi inte göra, säger chips-vd:n till P4.
Orsaken är alltså den blöta hösten, som potatisodlare hissade varningsflagg för redan i våras. Och risken finns att problemet spiller över på nästa säsong, eftersom årets utsäde blivit sämre än vanligt.
– Blir det små skördar minskar volymen i hela Europa. I så fall hoppas jag att vi tagit tillräckligt mycket potatis på hösten att vi kan sitta någorlunda säkert i båten ändå, säger Oliver Lundberg till SR.