Det hela började för några år sedan med Skolinspektionens granskning där de upptäckte att Stånga skolas arbete med digitalisering släpade efter. 2018 inledde pedagogen Andreas Bäckman därför ett nytt projekt på fritids med spelet Minecraft. Utifrån en digitaliserad karta har eleverna sedan bit för bit byggt upp Stånga socken i spelet. De började med det som kallas för "build battle".
– Eleverna fick vid tre tillfällen en bild av mig som de skulle forma och gestalta i Minecraft. Vi började med att bygga Stånga skola, sen gjorde vi kyrkan och de resterande ikoniska platserna i Stånga, säger Andreas Bäckman.
Just denna eftermiddag sitter många av barnen med sina surfplattor och bygger på olika gestaltningar av det planerade badhuset som ska byggas i det digitala Stånga. Nästkommande dag ska det vinnande förslaget röstas fram på ett demokratiskt sätt.
– Vi hoppas att vi kommer att vinna, säger Linnea Jakobsson.
Hon håller på att ta fram ett badhusförslag tillsammans med Ida Malm, Juni Jakobsson och Mona Pettersson.
– Det är lite som Hemse simhall, så att man kan lära sig att simma, säger Ida Malm.
I barnens digitala värld finns allt som behövs i den verkliga världen och lite till. Alla har egna hus, det finns busstation, polisstation och flera olika företag.
– Varje gång eleverna har jobbat får de räkna ut hur mycket de tjänat sen får de räkna av skatten. Sen sätter vi in det som är kvar på deras konto, säger Andreas Bäckström.
Med pengarna kan de sedan bygga nya projekt och utveckla samhället vidare.
Lärarna är med i spelet och kan skapa olika utmaningar för barnen.
– Nu är det en jättestor vattenläcka i Stånga, vattentornet höll inte trycket, säger Andreas Bäckman.
På skärmen rinner vatten i strida strömmar över marken.
För att vattenläckan ska kunna lagas måste det finnas personal som kan åtgärda problemet. På fritidshemmets anslagstavla sitter därför en lapp från "Arbetsförmedlingen" där det står att två nya rörmokare sökes akut. Barnen får skriva cv och söka jobben precis som i verkligheten.
Matematik, samhällskunskap och många andra skolämnen används på ett verklighetstroget sätt i spelet.
För att få ström till sitt samhälle fick barnen rösta om hur strömmen skulle framställas. Efter att ha tittat på olika lösningar med vindkraft, vattenkraft och kärnkraft beslutade de att ett kärnkraftverk skulle byggas.
Varför valde ni att bygga just ett kärnkraftverk?
– För att flest röstade på kärnkraftverket, säger Manne Nordin som är avdelningschef på kärnkraftverket.
Han är fokuserad vid sin surfplatta.
– Jag inreder kontrollrummet, säger han.
Innan man går in eller ut ur i kärnkraftverket måste man passera duschrummet för att inte sprida strålning. Kärnkraftverket har en reaktor, fem kyltorn, där finns uran och en speciell plats för förvaring av uranet.
Barnen river gamla hus, söker bygglov och bygger nytt. På kontoret på fritids finns olika tidskriftsamlare med viktiga papper som hör till spelet. Där finns mappar märkta med bland annat anställningar, arbetssökande, utbetalningar/inbetalningar, företag, arbeten och kvittens.
– Ett av barnen i femman ville göra en likvidation i sitt företag, det hade han hört att man kunde göra. Barnen är så duktiga att det är helt otroligt. Men så kommer de ju från Stånga och Stånga är en väldigt företagsam socken, säger Andreas Bäckman.