Stånga-fallet förblir en gåta

Efter åtta månaders utredning läggs Stångafallet ner. Den som brutalt försökte slå ihjäl 43-åriga Monica under Stångaspelen 1996 går än en gång fri.

Utredare. Poliserna Rebecka Karlström och Lars Westermark får efter månader av utredning och nya förhör konstatera att mordförsöket i Stånga förblir ouppklarat.ARKIVBILD: HENRIK RADHE

Utredare. Poliserna Rebecka Karlström och Lars Westermark får efter månader av utredning och nya förhör konstatera att mordförsöket i Stånga förblir ouppklarat.ARKIVBILD: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Stånga2012-06-08 04:00

Det var under Stångaspelen för 15 år sedan som Monica, då 43 år gammal, misshandlades med så kraftigt våld mot huvudet att hon var ytterst nära att dö. Hon och hennes båda söner tältade bakom Malmgard. När sönerna på natten kom tillbaka till tältet trodde de att mamman sov. Det var först nästa morgon som de gjorde den fasansfulla upptäckten att hon fått skallen sönderslagen.

Dna från en förmodad gärningsman säkrades av tekniker på platsen. Men gick inte att binda till brottet.

I oktober 2011 tillsatte polisen utredarna Rebecka Karlström och Lars Westermark för att lösa mordförsöket. Åtta månader senare läggs utredningen ned.

- Det är tråkigt och visst är det tungt, säger Lars Westermark.


DNA-spår
Polisen har misstänkt att gärningsmannen visste var Monica befann sig. Personen kalkylerade med oerhörda risker att bli upptäckt. Landsvägen passerar bara 75 meter från brottsplatsen.

Det dna som säkrades 1996 har på nytt analyserats på Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping. Under vintern har ett antal personer topsats och utredarna har fått en matchning.

- Det finns ett dna som säkrats på brottsplatsen, men det finns en naturlig orsak till det. I nuläget finns det ingen misstänkt, säger Lars Westermark.

Han är mycket förtegen med uppgifter, även om åklagare Susanne Wihlborg valt att lägga ned utredningen kan nya tips göra att fallet tas upp igen. För 15 år sedan var Susanne Wihlborg även då förundersökningsledare.

- Jag hade en person anhållen då, men som släpptes eftersom det inte fanns skäl till en häktning, sa Susanne Wihlborg till GA i november i fjol.

I dag säger hon att de förhör som hållits kan komma att användas igen.

- De kan komma i annat ljus om det kommer in nya tips. Lojalitetsband kan ha lösts upp efter så här många år, säger Susanne Wihlborg.


Ville lösa brottet
Utredarna har under de senaste åtta månaderna hållit ett 40-tal nya förhör. Deras känsla är att någon i dag vet hur mordförsöket gick till. Försök till mord har livstids fängelse i straffskalan.

- Vi har velat ha en lösning för de anhörigas och för Monicas skull. Det har varit mycket arbete, men tyvärr räcker det inte till. Vi har ryckt i alla trådar, säger Lars Westermark.

Även den syster till offret som GA pratar med är besviken.

- Jag är tacksam för polisens arbete. Jag hoppas ändå att sanningen en dag ska komma fram - för Monicas och för barnens skull, säger systern.


Unikt fall
Rättsfallet är närmast unikt. Offret Monica överlevde och skulle därmed möjligen kunna identifiera en gärningsman - men blev så svårt misshandlad att hon inte längre kan kommunicera. Såväl svenska tidningar som Verdens Gang i Norge har uppmärksammat utredningen.

Foto ur polisutredningen. Polisen valde att släppa en bild ur utredningen. I gräset framför kriminalteknikernas bil finns det tält där offret låg och sov. FOTO: POLISEN
Foto ur polisutredningen. Polisen valde att släppa en bild ur utredningen. I gräset framför kriminalteknikernas bil finns det tält där offret låg och sov. FOTO: POLISEN
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om