Syskonens satsar – bygger öns första privata anläggning

Stallause gård i Stånga står i startgroparna för att bygga öns första privata biogasanläggning. Gödsel från gårdens djur ska bli till el och värme och samtidigt minskar gårdens utsläpp av metangas.

Här bakom ladugården på Stallause gård i Stånga ska syskonen Mattias och Elise Pettersson bygga Gotlands första privata biogasanläggning.

Här bakom ladugården på Stallause gård i Stånga ska syskonen Mattias och Elise Pettersson bygga Gotlands första privata biogasanläggning.

Foto: Anna Ekeroth

Stånga2024-04-24 11:02

Nyheten i korthet

  • Stallause gård i Stånga på Gotland planerar att bygga öns första privata biogasanläggning, som ska generera el och värme från djurgödsel och minska gårdens metangasutsläpp.
  • Gårdens ägare, Mattias och Elise Pettersson, har beviljats sex miljoner kronor i statligt stöd genom Klimatklivet för projektet, vilket täcker 60 procent av den totala kostnaden på tio miljoner kronor.
  • Bygget förväntas starta under hösten 2024 och anläggningen ska vara klar till våren 2025. Investeringen beräknas betala sig inom åtta till tio år.

– Det är metangasen som är det stora; att vi tar bort metangas ur kretsloppet, säger Mattias Pettersson som sedan sju år tillbaka driver gården tillsammans med sin syster Elise Pettersson.

undefined
Här bakom ladugården på Stallause gård i Stånga ska syskonen Mattias och Elise Pettersson bygga Gotlands första privata biogasanläggning.

För att bygga anläggningen har de beviljats sex miljoner av det statliga stödet Klimatklivet som kan ges till verksamheter som minskar utsläpp av växthusgaser. Stödet täcker 60 procent av kostnaden för biogasanläggningen som beräknas kosta totalt tio miljoner kronor att bygga.

– Vi är först på Gotland men i övriga Sverige och finns det gott om privata biogasanläggningar och i Tyskland och Holland är det ännu vanligare, vi ligger lite efter här på Gotland med det, säger Mattias. 

undefined
Mattias Pettersson vill göra vad han kan för att minska gårdens klimatpåverkan.

De räknar med att investeringen ska betala sig inom åtta till tio år.

– Det är klart att det måste finnas en lönsamhet men i grunden måste det även finnas ett miljöintresse för att göra det här. Jag tycker att kretsloppstanken är lockande. Vi får ut el och värme, kunde vi också få fordonsgas hade det varit toppen men det är en dyr och energikrävande process, säger Mattias. 

undefined
Stallause

Både gårdens bostadshus och verkstad kommer att kunna värmas med kylvattnet från biogasanläggningen. Och biogasen ger en jämnare eltillförsel än gårdens solpaneler. 

– Kan vi hjälpa till att få ner klimatpåverkan är det ett steg i rätt riktning. Som bonde är man beroende av miljön. Vi är de första som märker av klimatförändringar, säger Mattias. 

undefined
Korna står i kö till mjölkroboten, men rangordningen gäller ändå strikt.

Inne i kostallet ligger korna och vilar och några blir mjölkade av gårdens två mjökrobotar. I snitt går korna till roboten 2,7 gånger per dag. 

– De hade gått oftare om vi hade haft fler robotar, säger Mattias. 

På Stallause finns 140 mjölkande årskor och de föder även upp tjurar till köttproduktion.

undefined
Just nu är Elise Pettersson föräldraledig för att ta hand om Tore Pettersson som är fyra månader.

Just nu är Elsie föräldraledig och gården har tre anställda. Men även deras pappa Bror-Erik och mamma Eva Pettersson hjälper till trots att Elise och Mattias nu har tagit över huvudansvaret för gården. 

– Nu har vi tre anställda eftersom Elise är föräldraledig, plus pappa, och mamma som håller oss med mat. Vi äter frukost, middag och fika tillsammans, säger Mattias.

undefined
Elise Pettersson gillar att vara i ladugården, och ta hand om djuren.

Gården har drivits av släkten i minst 14 generationer.

– Det var så långt bak som farmor kunde komma med släktforskningen, säger Elise.

Under hösten hoppas de kunna börja bygga anläggningen och våren 2025 är tanken att biogasanläggningen ska vara klar.

undefined
När fodret väl är i silosarna går det att spara flera år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!