De vann Kulinariska priset 2017

Kulinariska Gotland har för artonde gången i ordningen utsett vinnaren till den årliga utmärkelsen "Kulinariska priset".

Vinnare av Kulinariska priset 2017. Gotlands Whiskys marknadschef Björn Pettersson och vd Anders Stumle överraskades med utmärkelsen under onsdagseftermiddagen

Vinnare av Kulinariska priset 2017. Gotlands Whiskys marknadschef Björn Pettersson och vd Anders Stumle överraskades med utmärkelsen under onsdagseftermiddagen

Foto: Mona Staflin

Stärkande utmärkelse2017-12-06 16:04

Kulinariska priset delas ut i syfte att belöna personer som gjort särskilda insatser för att främja den gotländska matkulturen. 2017 års vinnare är Gotland Whisky AB.

Juryn består av representanter från samtliga av Kulinariska Gotlands nio medlemskrogar.

– Bland medlemmarna har vi alla lagt märke till att Gotland Whiskys första släppta produkt är oerhört bra, och det har även märkts bland våra kroggäster. Den säljer jättebra, säger Kulinariska Gotlands Frida Domnauer.

Att utse årets vinnare var ett enkelt beslut för juryn, menar hon.

– Valet var glasklart. Jag tycker att det här är ett väldigt bra exempel på den kreativitet som föds av att vi bor på en ö, det är häftigt och roligt att se.

Vinnarna överraskades med priset under onsdagseftermiddagen.

– Vi kan inte vara annat än väldigt nöjda och glada. Vi har varit bortskämda med priser i år och det här priset spär på lyckan, säger Gotlands Whiskys vd Anders Stumle.

– Det här hade vi verkligen inte förväntat oss. Det är en bra marknadsföring och en bekräftelse på att den inriktning vi har haft fungerar, för människorna som sitter i den här juryn är de vassaste knivarna i lådan, säger marknadschefen Björn Pettersson.

De menar att priset får ses som belöning för lång tids arbete.

– Att göra whisky är inget som går fort, men priset är ett bevis på att vår ihärdiga fokusering till slut ger resultat, säger Anders Stumle och Björn Pettersson tillägger:

– Vårt mantra har varit att hålla en konsekvent linje. Vi har haft hjälp av skottarna, och de har i princip uteslutande sagt att vi gör allt fel; att vi använder fel typ av vatten, fel typ av korn och så vidare. Men de har ändå varit överens om att vår slutliga produkt är väldigt bra, kanske rent utav bättre än deras egen, säger Björn Pettersson.

Juryns Motivering Tidigare Vinnare

Gotlands Whisky AB har starkt bevisat ett nytt sätt att förädla gotländska råvaror och skapa ett lokalt "Livets vatten".

2016 - Magnus Olsson, Wisby Centrum

2015 - Olsvenne gård, Cecilia och Göran

2014 - Gutö delikatesser, Pia Lindvall

2013 - Stenhuse gård, Tomas Pettersson

2012 - Restaurang Gotland

2011 - Susanne Grefberg

2010 - Ejmunds gård, Maud och Odd Norman

2009 - Gotlands bryggeri, JohanSpendrup och Magnus Tedenmyr

2008 - ICA Torgkassen, Leif Petterson

2007 - Wisby ost, familjen Gustafsson

2006 - Labans kvarn, Laban Bergström

2005 - Tommy Lundberg, Radio Gotland

2004 - Tryffeldoktorand Christina Wedén

2003 - Häftings gårdsmejeri, Maria Uhlén och Eric Gardell

2002 - Katthammarsviks rökeri, Kjell-Arne Jakobsson

2001 - Stora Tollby gård, Ann och Sten Wikström

2000 - Hotell- och restaurangskolan, Tina Oldenburg och Paul Bergström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!