”Hållbara Gotland” är det paket för regional tillväxt och näringslivsutveckling som regeringen fattade beslut om 2016. Det innehöll 100 miljoner kronor och kallas ofta ”Peter Larsson”-pengarna, efter regeringens särskilde utredare. Pengarna kom efter det att regeringens beslut om nya Natura 2000-områden på Gotland begränsat kalkindustrins möjligheter att exploatera.
Hållbara Gotland administreras av Tillväxtverket. Region Gotland är med och styr vart en del av pengarna går. Det gäller 24,9 av de 100 miljonerna som fördelas i olika former av stöd till små och medelstora företag. Fiskodling, exportstöd för livsmedelsindustri, digitalisering av kulturarv är några exempel på satsningar som får del av stödet.
Projektet löper under åren 2016-2020. Nu fattas alltså 45 av de 100 utlovade miljonerna, vilket den gotländske riksdagsledamoten Lars Thomsson (C) uppmärksammar. I budgeten som (M) och (KD) med stöd av (SD) röstade igenom finns bara 10 miljoner kronor för vardera 2019 och 2020, i stället för de 65 miljoner som krävs för att fullfölja. Det såg för övrigt likadant ut i övergångsregeringens budgetförslag.
– Fattade beslut från Tillväxtverket och regionen står utan finansiering, påpekar Lars Thomsson i en skriftlig fråga till finansministern, där han efterlyser vad Magdalena Andersson tänker göra åt saken.
Stefan Persson, direktör för regional utveckling på Region Gotland, säger till GT att man hade räknat med 25 miljoner 2019 och 40 miljoner 2020. Han understryker att det är viktigt att pengarna kommer fram.
– Men jag är inte jätteorolig, säger han.
Han hoppas finansieringen ska lösa sig när regeringen lägger fram tilläggspropositionen i vår.
Ingrid Arltoft Henriksson, enhetschef på Tillväxtverket med ansvar för uppdraget ”Hållbara Gotland” uppger i mail till tidningen att verket ”för dialog med Näringsdepartementet och ambitionen är att de åtaganden som programmet Hållbara Gotland innebär kommer att uppfyllas.”
73,6 av de 100 miljonerna är projektmedel, 24,9 miljoner går till företagsstöd, 1,5 miljoner är avsatt till forskning/utvärdering. Projektmedlen har bland mycket annat använts till regionens nya besöksnäringsprogram och Uppsala universitets arbete med "hållbara besök". Den största posten hittills, 8,7 miljoner kronor, har använts för "ny industriell utveckling".