GT har tidigare skrivit om föreningen Klintetraktens framtids oro kring kalklastning i Klintehamns hamn. Men det är inte bara den ändrade hamnanvändningen som är i ropet – behovet bakom densamma vållar också oro.
Bolaget som vill lasta kalk i Klintehamn heter Stenproduktion Gotland AB och bryter kalksten i ett brott vid Klintebys. En verksamhet som kan bli avsevärt utökad framöver.
Stenproduktion Gotland AB, eller egentligen systerbolaget AB Schübergs gräv & schakt, har sedan 2014 ett täkttillstånd gällande 70 000 ton berg per år.
Detta vill koncernen, enligt en ansökan till miljöprövningsdelegationen i Stockholm, utöka till 120 000 ton i år och sedan till maximalt 300 000 ton årligen fram till och med år 2036.
GT har erbjudit koncernens vd, Joel Eckard, möjlighet att berätta mer om planerna och deras syfte, men han vill inte medverka i ett reportage:
– Vi vill inte kommentera ansökan alls, då kalkbrytningsfrågan blivit så infekterad på Gotland.
I bolagets ansökan står det dock att ”verksamheten bidrar till försörjningen av ballastprodukter på Gotland” – något som delvis kan bidra till uppfyllandet av ett statligt miljömål, enligt Stenproduktion Gotland.
Det handlar om minskad användning av naturgrus, ett miljömål som Sveriges geologiska undersökning övervakar. Enligt den myndigheten är krossberg och ballast tänkbara alternativ till den ändliga resursen naturgrus, som är viktig för infiltrationen av dricksvatten.
Men alla är inte övertygade om den utökade kalkbrytningens miljöfördelar. Och det handlar bland annat om just grundvattnet, som det så ofta gör i den gotländska kalkfrågan.
– Vi är oroliga för vattnet, berättar Lars Bjurström, engagerad medlem i Klintetraktens framtid.
Han har dock främst engagerat sig i trafikfrågan – med hänvisning till att de mer närboende lär ta upp frågor om annan påverkan från brottet:
– Jag vet att grannarna kommer ta upp vissa saker.
Miljöprövningsdelegationen ser just nu över om ansökan är komplett och ska därefter gå ut och efterfråga synpunkter.
Sådana har dock redan skickats in, gällande just trafikfrågan. Stenproduktion Gotland uppskattar själva att den utökade verksamheten kräver 9 100 tunga transporter per år.
I en skrivelse till miljöprövningsdelegationen ifrågasätter två privatpersoner hur väl störningarna från denna trafik har utretts.