Björn vill lätta på lagret fyra ton skivor ska bort

Budgivning pågår på en unik samling stenkakor. Musikskatten väger ett ton, ytterligare tre ton vinylskivor går också på auktion.

Ömtåliga. 3 000 stenkakor väger omkring ett ton, de är sköra och Björn Persson hoppas hitta en köpare som hämtar dem.

Ömtåliga. 3 000 stenkakor väger omkring ett ton, de är sköra och Björn Persson hoppas hitta en köpare som hämtar dem.

Foto: Henrik Radhe

stenkakor (ga)2016-11-22 13:30

I Björn Perssons källarmagasin är det visning. Patric Fredin är en av budgivarna på samlingen stenkakor. 3 000 stycken, eller ungefär ett ton, äldre nostalgimusik ska säljas – till en och samma ägare.

– Det är en kulturskatt tycker jag. Ibland lyssnar jag på min resegrammofon, säger Patric Fredin och berättar att han nyligen köpte ett annat, men mindre, parti på 2 000 stenkakor.

Björn Persson är mest känd för sitt bluesband, och för att ha drivit skivaffär i Visby. Sedan ett och ett halvt år lever han på att sälja vinylskivor styckvis på internet. Under närmare 15 års tid har han köpt in partier med skivor, och lagt alla stenkakor på lager. Nu är det fullt.

– Jag ska lämna lokalen och tänkte att någon annan kan få flytta dem, säger Björn Persson.

I onsdags la han ut hela sin samling stenkakor till budgivning på nätet, tillsammans med 60 hyllmeter, ungefär 15 000 stycken, vinylskivor.

– Bland stenkakorna finns mycket svensk schlager, Edvard Persson och kupletter, säger han och bläddrar bland Knut Edgårdts "Kärlekskarusell" och "Kalle Anka på bal" med Tony Wallén och hans vilda vikingar.

Bland de sköra stenkakorna från förr finns också Radiotjänsts ryska språkkurs på anrika Sonora förlag, och "Moonlight Serenade" med Glenn Miller i konvolut från Wessman och Petterssons skivhandel – på den tiden butiken hade tre inkommande linjer, telefonnummer 111, 158 och 1112.

Björn Perssons råd till de som har gamla stenkakor är att gå igenom dem noga, eftersom det finns dyrgripar värda 10 000 kronor styck.

– Vissa är samlarvärde på, som amerikansk blues med Robert Johnson tillexempel, säger han.

Fakta:

Stenkakorna i samlingen är från början av 1900-talet och framåt.

1948 kom vinylskivan på LP.

1949 som singelformat.

1954 gick försäljningen av vinylskivor förbi stenkakorna,

som sedan upphörde helt i USA 1957.

1958 kom den första stereoinspelningen.

1968 slutade man spela in skivor i mono.

Källa: Björn Persson och vinylskivan.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!