Bondgårdsbesök på schemat

- Det luktar inte skit, det luktar pengar, säger Olle Svangren med en hand för näsan.Nu vet han att dyngan blir gödning till grödorna som växer till människomat på åkrarna.

Lilla kalven min. Tuva Nikolausson har träffat sin första kalv och gillar mötet.

Lilla kalven min. Tuva Nikolausson har träffat sin första kalv och gillar mötet.

Foto: Henrik Radhe

Stenkumla2011-05-31 04:00

I år har alla öns fjärdeklassare fått chansen att lära sig varifrån maten kommer. Det är ett skolprojekt som drivs genom LRF och som pågår för femte året.

- Många bor långt bort i stan i dag och en del har kanske ingen kontakt med landsbygden. Vi vill ge barnen möjlighet att lära känna livet på en lantgård och bekanta sig med djuren.

Eva Pettersson från LRF förklarar hur eleverna i årskurs fyra fått besök av en bonde i klassrummet. Besöket följs sedan upp av ett besök på en bondgård.

- Syftet är att barnen ska förstå och lära sig varifrån maten kommer och vad ett svenskt lantbruk är, förklarar Jessica Hermansson från LRF.

För några är det första gången de träffar en ko eller en kalv och mötet ger mersmak.

- Barnen är morgondagens konsumenter och lantbrukare, konstaterar Eva Pettersson medan hon serverar korv med bröd och juice innan rundvandringen.

- Är det fläskkött i korven? Det äter inte jag, säger en kille. Bra att det finns kycklingkorv i en särskild kastrull.

Direkt kommer pratet i gång om vad vi äter och varför en del inte äter kött, eller bara vissa sorters kött.


Kackel
Nyfikna och frågvisa skuttar eleverna omkring som kalvar på grönbete. Det är måndag och solen skiner över Kviungs i Stenkumla där Jeanette och Fredrik Åkerblom har sin gård.

- Vi har 170 mjölkkor samt kvigor, tjurar och kalvar. Totalt är det 500 nöt på vår gård. Dessutom har vi lamm, höns och kaniner och 140 hektar åkermark.

- Det är ungefär lika stort som 280 fotbollsplaner, berättar Fredrik.

- Vilket kackel! Vad är det som låter? En hönsgård! Och titta ägg. Fy, det luktar skit! Vad är det? En ko som bajsar! Vad hänger under magen? Heter det juver? Är det där mjölken finns?

- Varför har den där kon en tofs under magen? Jaha, det är en tjur. Insemination, vilket konstigt ord. Då behövs ingen tjur på gården för att få kalvar, säger en vetgirig kille och bläddrar i katalogen med bilder av tjurar på parad att beställa för konstgjord befruktning.


Nyfikna kalvar
Frågorna haglar när barnen i grupper går runt och bekantar sig med gårdens alla djur och maskiner. Nyfikna kalvar tar emot barnens klappar medan korna på lösdrift i ladugården är mer reserverade. Hönsen flockas kring sina reden och kaninerna tar vilopaus från all uppmärksamhet.

- Oj, vilket häftigt ljud i radion och vilken studs på sittplatsen och så högt upp man kommer, det är jättebra utsikt från traktorhytten. Att sitta i en traktor, det är coolt, säger Anna Leino, Ellen Broström och Nelly Backeus.


Säkerheten
Självklart är säkerheten genomtänkt inför barnens bondgårdsbesök. Utan nycklar i låsen går traktorerna inte att starta, och alla djur är ordentligt inbommade.

- Nu vet ni hur en bondgård fungerar och varifrån maten ni äter kommer.

- Till sommaren kan ni ta med era föräldrar och syskon till någon av alla öppna lantgårdar runt om på ön, tipsar Eva Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om