Varje långfredag sedan många år håller Stenkumla församling en andakt vid den gamla avrättningsplatsen intill vägen mellan Visby och Stenkumla. Men inför årets andakt hade något tråkigt hänt. Lördagen innan upptäcktes att det nästan tre meter höga korset vid avrättningsplatsen hade brutits sönder.
– Någon har brutit av korset på mitten och förstört det, säger Andréa Bogren.
Även den informationstavla som suttit vid platsen har brutits av och försvunnit.
Från början tänkte Andréa Bogren att andakten kunde hållas utan kors, men på långfredagen bestämde hon sig för att lösa problemet själv. Eller rättare sagt hennes man.
– Vi tänkte att nej, vi måste ha ett riktigt kors ändå. Så min man fick snabbt spika ihop ett provisoriskt som vi satte upp.
Avrättningsplatsen är inte en av Svenska kyrkans anläggningar, utan ses efter av en grupp privatpersoner i Stenkumla.
Dan Jakobsson är en av de drivande.
– Vi är några stycken som håller ett litet vakande öga över platsen. Det här var tråkigt, de sista tio åren har det inte varit något liknande som hänt.
Hans far var med och satte upp det äldre korset på platsen 1976, i samband med 100-årsdagen efter att den dödsdömde rånmördaren Konrad Petterson Lundqvist Tector avrättades i Stenkumla, vilket ses som den sista offentliga avrättningen i Sverige.
– Korset går att ersätta, men det är svårare med informationsskylten som är borta. Vi har letat i skogarna omkring, men inte hittat den, säger Dan Jakobsson.
Det övervägs ännu om man ska göra en polisanmälan efter händelsen.
Långfredagens andakt kunde alltså genomföras, och den var så pass välbesökt att Andréa Bogren fick hålla två stycken med max åtta personer närvarande vid varje.
– Det blev väldigt fint ändå. Det är en väldigt symboliskt stark stund där vi läser texterna för långfredagen om hur Jesus korsfästs, säger hon.
Under andakten samlades det in kollekt, som församlingen bestämt ska gå till att finansiera ett nytt kors.
– Det är jättesnällt gjort. Då blir det lättare att försöka återställa korset igen, säger Dan Jakobsson.
Avrättningsplatsen i Stenkumla var Gotlands södra härads avrättningsplats och sista gången den användes var alltså när den omtalade Tector halshöggs där 1876 inför 700 åskådare. Tector ligger begravd på Stenkumla kyrkogård.