Lyxsnuset för tusen kronor dosan produceras i Stenkumla

Efter de exklusiva cigarrerna frÄn Stenkumla lanseras nu det första helt igenom gotlÀndska snuset. "Vi vill kunna göra nÄgot med allt spill", sÀger Joakim Widell.

Thomas Mellin och Joakim Widell har efter en tids experimenterande nu lanserat det första verkligt gotlÀndska snuset. Men det Àr inte gratis. En dosa kostar tusen kronor.

Thomas Mellin och Joakim Widell har efter en tids experimenterande nu lanserat det första verkligt gotlÀndska snuset. Men det Àr inte gratis. En dosa kostar tusen kronor.

Foto: Dennis Pettersson

Stenkumla2021-12-13 12:05

Sedan 2014 produceras gotlÀndska cigarrer hos Joakim Widell i Stenkumla under namnet Tektor. Den första cigarren kom efter Ätta Ärs experimenterande med egenodlade tobaksblad.

undefined
Tobaksbladen som inte riktigt duger till cigarrer gÄr utmÀrkt att anvÀnda till snustillverkning.

Cigarrproduktionen, som sker för hand genom rullning av bladen, lÀmnar dock en del rester över. UtifrÄn det föddes tanken att börja tillverka snus, vilket passade bra eftersom man i snus mal ner tobaken.

– Vi vill kunna göra nĂ„got med allt spill, dĂ„ Ă€r snus jĂ€ttebra. I cigarrproduktionen behöver jag ha helt intakta blad, sĂ€ger Joakim Widell.

Idén kom frÄn Thomas Mellin, som jobbat som utvecklingskonsult mot snusmarknaden i mÄnga Är. Genom ett nytt bolag, kallat Kogg AB, ska gotlÀndskt snus tillverkas med hjÀlp av tobak frÄn Tektor.

– Det hĂ€r blir det första gotlĂ€ndska snuset, dĂ€r merparten av innehĂ„llet har producerats pĂ„ ön, sĂ€ger Thomas Mellin.

undefined
Det nya snuset sÀljs i glasburk om 100 gram och har smak av whisky. Det Àr nÄgot helt annat Àn det vita snuset med nikotinsalt som Àr poppis just nu, sÀger Thomas Mellin.

En skillnad mellan cigarr- och snustillverkning Àr att cigarrens tobak fermenteras medan snustobaken torkas.

– Och för att höja smakerna i snuset tillsĂ€tter vi Ă€ven en del av min fermenterade tobak, förklarar Joakim Widell.

Snuset, som nu slÀppts i en första upplaga, Àr ett samarbete med Gotland Whisky i Roma.

– Tanken föddes tidigt pĂ„ att snuset skulle ha smak av deras whisky, sĂ€ger Thomas Mellin.

Namnet pÄ produkten blir Koggsnus, och anknyter till historien om fartygsmodellen kogg, som spelat en stor roll pÄ Gotland.

 â€“ Min svĂ€rfar Bertil Ingmansson var mejerist i Klintehamn och var och med och tog fram Koggosten. Han blev ocksĂ„ svensk mĂ€stare för sin edamerost, sĂ€ger Joakim Widell, som gĂ€rna vill ha med den historiska kopplingen.

undefined
Thomas Mellin och Joakim Widell har efter en tids experimenterande nu lanserat det första verkligt gotlÀndska snuset. Men det Àr inte gratis. En dosa kostar tusen kronor.

Om Tektors cigarrer tillhör premiumsegmentet blir Koggsnuset en Ànnu lyxigare produkt, menar skaparna.

– Ytterst premium blir det, vi börjar exklusivt direkt. Snuset Ă€r ocksĂ„ en helt gotlĂ€ndsk produkt som vi kan profilera pĂ„ annorlunda sĂ€tt Ă€n vad andra gör, sĂ€ger Joakim Widell.

En glasburk om 100 gram snus kommer kosta 1 000 kronor. Första utgĂ„van kommer i 1 000 dosor, med premiĂ€r pĂ„ LĂ€nnakiosken i Visby. Som jĂ€mförelse kan sĂ€gas att en normal dosa lössnus om 42 gram kostar 60-70 kronor.

– Det Ă€r en exklusiv produkt, och priset ska spegla vad som finns i och vilket hantverk som ligger bakom, sĂ€ger Joakim Widell.

undefined
Joakim Widell lanserar nu snus efter att tidigare ha sÄlt cigarrer.

SmakmÀssigt finns toner av bÄde whisky och cigarr nÀr man lÀgger in en prilla av det dyrbara lössnuset.

– Varken jag eller Jocke Ă€r nĂ„gra större fan av det vita snuset med nikotinsalt som finns pĂ„ marknaden nu. Det hĂ€r Ă€r vad snus Ă€r tĂ€nkt som frĂ„n början, ett njutningsmedel, sĂ€ger Thomas Mellin.

Tanken Àr att nya snus ska komma i takt med Gotland Whiskys nya whiskysorter, som slÀpps ett par gÄnger om Äret.

undefined
NÀr den Àr som frodigast pÄ sommaren vÀxer tobaksplantan med tio centimeter per dag. I Bro odlas all tobak till Tektors cigarrer och snus.

Förhoppningen hos Àgarna av Kogg AB Àr att snuset kan vÀxa lika bra som cigarrerna gjort.

Tektor har levt gott pÄ att vÀlrenommerade Cigar Journal 2016 gav cigarren mellan 88 och 91 poÀng av 100 av ett antal cigarrkÀnnare i ett blindtest. En annan fin fjÀder Àr att sjÀlvaste kung Carl XVI Gustaf varit och provsmakat cigarrerna i Stenkumla, vid ett privat besök.

Den lilla cigarrbutiken i Stenkumla blir nu ocksÄ snusbutik för varumÀrket Kogg. GÄr allt bra kan företaget vÀxa med mer personal.

Joakim Widell har hittills rullat alla sina cigarrer sjÀlv, men har nu fÄtt sin första anstÀllda.

– Det Ă€r min mor som jag lĂ€rt upp under nĂ„gra Ă„r. Hon kommer hit nĂ„gra veckor i stöten och rullar. VĂ„r kapacitet nu Ă€r 250 fĂ€rdiga cigarrer per dag.

Fakta

Tobak odlas, bladen skördas och torkas vid produktion av snus. Man maler sedan tobaken, vĂ€rmebehandlar och tillsĂ€tter salt och vatten. 

Vid cigarrtillverkning fermenteras bladen, rullas och pressas sedan till cigarrer.

Till cigarrerna krÀvs stora och hela tobaksblad, medan det som blir över passar bra till snus.

Tobaken till Tektor och Koggsnus odlas i vÀxthus pÄ Halner gÄrd i Bro.

Bolaget Kogg AB bestÄr av fyra delÀgare, bland andra Joakim Widell och Thomas Mellin.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!