Nya beskedet för den olycksdrabbade vägen

Olof Segerberg har länge kämpat för att Stenkumlavägen ska bli säkrare, men den har inte ansetts vara en tillräckligt olycksdrabbad väg för att sätta upp fartkameror. Förra veckan blev en tjej påkörd där av en bilist och nyligen ändrade även Trafikverket sina planer.

Halv åtta på fredagsmorgonen förra veckan inträffade en trafikolycka på Stenkumla väg. De senaste fem åren har även en lastbil åkt i diket, en skoltaxi kört av vägen och flera fordon krockat.

Halv åtta på fredagsmorgonen förra veckan inträffade en trafikolycka på Stenkumla väg. De senaste fem åren har även en lastbil åkt i diket, en skoltaxi kört av vägen och flera fordon krockat.

Foto: Elisabet Andersson

Stenkumla2024-09-06 11:05

Nyheten i korthet

  • Olof Segerberg kräver att fartkameror ska installeras längs Stenkumlavägen för att förbättra trafiksäkerheten, både före och efter att en tjej blivit påkörd där.
  • Vägen, som ligger parallellt med den mer kontrollerade Toftavägen, har i mätningar från 2021 visat att nästan hälften av bilisterna kör över hastighetsgränsen.
  • Trafikverket planerar nu att på sikt installera fartkameror på sträckan mellan Langs hage och Gardrungs, vilket Olof Segerberg beskriver som "underbart skönt" för de boende längs vägen.

Olof Segerberg är uppväxt längs väg 562 och minns flera trafikolyckor. Den senaste var förra fredagen.

– Jag hade precis åkt till jobbet men min sambo märkte när det kom polisbilar, säger han.

En tjej som gick till fots hade blivit påkörd, men ska ha varit vaken och kunnat prata när ambulansen kom. Olof Segerberg har också barn och som förälder känner han sig orolig.

– Man tänker extra mycket på det och barnen får inte vara vid vägen nu heller, men jag hoppas bara att det gick bra för tjejen, säger han.

Polisen utreder olyckan och vad som har hänt. Men att det kan hända olyckor på den här vägen har Olof Segerberg länge varnat för.

– Jämfört med Toftavägen är det lite vilda västern. Sedan är sträckningen sådan att många gasar på, säger han.

undefined
Olof Segerberg bor med sin familj längs med vägen i Stenkumla och har länge varnat för trafikosäkerheten där. Han är förvånad över det senaste beskedet från Trafikverket. “Oj, det är helt, helt fantastiskt“, säger han.

Vägen går parallellt med väg 140, det vill säga Toftavägen, som har flera fartkameror.

– Då tar många den minst kontrollerade vägen när man har bråttom, säger Olof Segerberg och hänvisar till mätningar av trafikflödet där nästan hälften av bilisterna körde över hastighetsgränsen.

– Det finns så många ställen på den här vägen som är olyckliga, men som boende är det mest att det är relativt tung trafik som kör i hög hastighet och på en smal väg. Det är mycket olustigt att röra sig vid den. Just där jag bor är det väldigt mycket omkörningar. Det är läskigt när det är gående och hästar och annat på ett ställe där folk försöker köra om.

Han har tidigare varit i kontakt med trafikföreningen NTF, som genomförde mätningarna 2021, och Trafikverket som inte hade några planer på åtgärder.

– Sedan dess har vägen inte blivit bredare och bilarna kör inte långsammare. Det har inte skett något alls, säger Olof Segerberg.

Han har även varit i kontakt med polisen på Gotland.

– Polisen säger att de gör vad de kan och om de då inte kan få bukt med det här med sina kontroller, är ju det som är kvar att få upp hastighetskameror, säger Olof Segerberg.

undefined
Olof Segerberg tog tillsammans med trafiksäkerhetsorganisationen NTF fram statistik över trafikflödet på Stenkumlavägen i oktober 2021. Av datan framkom att 44 procent av alla fordon som passerade körde för fort.

Han har tidigare framfört observationer, statistik och förslag till Trafikverket, den myndighet som ansvarar för de statliga vägarna. Svaret han fick var att det fanns andra sträckor i Sverige som var mer trafikosäkra som de behövde prioritera.

– Sedan dess har vi ganska nyligen på Trafikverket fått nya kriterier att utgå från, för att göra bedömningen av vilka vägar som har hög prioritet för att få fartkameror, säger Anna-Sofia Welander, som är trafiksäkerhetsstrateg på myndigheten.

Därmed uppfyller Stenkumlavägen kriterierna för de runt 300 fartkameror som ska sättas upp i landet.

– Vi har nu planerat för fartkameror från Langs hage ner till Gardrungs, fortsätter Anna-Sofia Welander.

Hon kan inte säga hur många det kommer vara och på vilka platser de ska placeras.

– Sedan kommer det givetvis att ta ett antal år innan det kommer finnas kameror på plats, om vi inte stöter på problem. Vi är i ett väldigt tidigt skede, säger hon.

undefined
“Jag kan inte säga exakt antal utan vi utreder hur många kameror det ska vara och var de ska vara“, säger Anna-Sofia Welander, som är trafiksäkerhetsstrateg på Trafikverket. Om allt går enligt plan tror hon att fartkamerorna på Stenkumlavägen kan sitta uppe om två, tre år.

Olof Segerberg har väntat på det här beskedet länge.

– Det är underbart skönt det här. Vi är många boenden längs den här vägen som har kämpat och slitit och gett upp och hoppats, säger han och kollar direkt upp vilken del av vägen som det planeras för.

– Då är det från avfarten till Eskelhem och det är jättebra att det är den sträckan det gäller. Det är en mörk fläck på Gotlands vägnät så det vore helt magiskt om det genomförs, säger Olof Segerberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!