Robert byggde drömkåken själv

De som vill bygga Attefallshus har ökat med över 50 procent på bara ett år. Ett extra hus på gården kan kosta mer än miljonen, men Robert Götlund kom undan bra mycket billigare.

Robert Götlund i Stenkumla är inne på sin andra geringssåg. Men snart är bygget klart och slutnotan är han mer än nöjd med.

Robert Götlund i Stenkumla är inne på sin andra geringssåg. Men snart är bygget klart och slutnotan är han mer än nöjd med.

Foto: Henrik Radhe

Stenkumla2021-08-25 12:05

I höstas blev Robert Götlund i Stenkumla klar med skärmtaket för husbilen och satte tänderna i en betydligt större utmaning. Att han är tandtekniker och inte snickare gjorde utmaningen större. Han jämför byggandet med att lägga pussel.

– Den 11 maj var hela gårdsplanen full av lådor, den 14 maj hade jag väggar och bjälklag uppe. Men att komma in och bygga är som att lägga himlen i ett pussel, säger han och öppnar ytterdörren.

Ett Attefallshus på 30 kvadratmeter kan kosta en bra bit över miljonen, men Robert valde att bygga själv med en slimmad budget på omkring 250 000 kronor.

– Många sitter inne och pusslar. Det här är att lägga 3D-pussel i skala 1:1, säger han.

undefined
Verktyg, med flera uppsättningar laddbara batterier, är viktiga och Robert Götlund tror att han ändå lagt hälften av tiden på att leta efter prylarna.

En stor tillverkare på marknaden levererade stommen, ett extra val av paket med tak och ett med isolering, till en kostnad av 135 000 kronor, och Robert skickade in den obligatoriska bygganmälan som krävs.

– De ringde från regionen efter en vecka och jag började direkt ursäkta mig för att min anmälan var så undermålig, säger han och berättar om glädjebeskedet:

Eftersom det var längre än 75 meter mellan hans och grannens boningshus, och på landet, behövdes ingen Attefallsanmälan.

– Det är 76,5 meter till grannen. De en och en halv metrarna sparade mig drygt 6 500 kronor som anmälan skulle ha kostat, säger han.

undefined
Robert Götlund har bara småpill kvar och snart kan barnen med sina respektive komma och bo ståndsmässigt.

När stommen var uppe har hantverkare hjälpt till med el, och våtrumsskikt i det lilla badrummet med toalett och dusch, annars har Robert lyckats bygga det mesta själv.

– Halva tiden har gått åt till att leta efter hammaren. Tumstocken. Och pennan! Men jag lärde mig tidigt att försöka hålla ordning och rent omkring mig, säger han.

Laddningsbara verktyg med extrabatterier har behövts och Robert Götlund är inne på sin andra geringssåg, eftersom den första vägrade hålla rätt på vinklarna när den kapade.

– En bra cirkelsåg, skruvdragare, och en tigersåg är inte så dumt, säger han och berättar att en snickarkunnig vän eller släkting också kan komma väl till pass när byggritningar ska tolkas.

undefined
Stomme och utsida är de lätta pusselbitarna, insida och kök är som att lägga en himmel i ett pussel, menar Robert Götlund.

Att spara in på kostnaden för en snickare gör att det tveklöst går åt en del extra virke. 

– Det har sopat iväg ett par meter som jag bara har sågat upp. Men man får mycket lärdom, säger Robert Götlund och berättar att en felbedömning av vilket skåpdjup som behövdes över köksbänken nu gör att det lilla sovrummet också får två extra skåp.

Invändigt håller huset 20 kvadratmeter, fullt isolerat och vinterbonat. En luftvärmepump är beställd, och till kunskaperna längs vägen adderar Robert också att vara ute i god tid med att beställa hem det som behövs.

– Hittar man en snygg kökskran kan det vara sju veckors leveranstid.

undefined
Robert Götlund i Stenkumla är inne på sin andra geringssåg. Men snart är bygget klart och slutnotan är han mer än nöjd med.

Sitt byggandet har Robert kombinerat med jobbet som tandtekniker, där han gör proteser och bryggor åt tandläkarnas kunder. Om han hade jobbat effektivt med Attefallshuset tror han att det hade kunnat vara färdigt på ungefär två månader. Helt klart hade det också varit tidsbesparande att skaffa en byggställning.

– Du kutar upp och ner på stegen, och mot slutet såg jag det som ett dyrt gymkort att bygga det här, säger han.

Men resultatet är han mer än nöjd med och känslan att ha varit med i alla beslut och detaljer är en bonus. I höst kan Robert och hans fru Anita erbjuda gäster avskildhet och sängplatser.

– När barnen som är från 22 till 31 år kommer hem med sina respektive är det jobbigt att gå på varandra, säger han.

Fakta

Attefallshus kräver inte bygglov, dock krävs det en anmälan till regionen.

Sedan förra året får Attefallshusen vara upp till 30 kvadratmeter, tidigare var gränsen 25 kvadratmeter.

Till och med sista juli i år har 153 anmälningar om Attefallsåtgärder kommit in till Region Gotland. 

Under samma period förra året registrerades totalt 98 bygganmälningar. 

Störst har intresset varit i Tofta och i Västerhejde, med 14 inkomna anmälningar vardera, följt av Fårö 12, Bunge 11, Ardre 9 och Visby 7.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!