Succé direkt för laxodlingen i Hamra - "Sålde slut"

Gotländsk regnbåge ska ge den norska odlade laxen konkurrens i öns fiskdiskar. De första har redan börjat säljas och Jesper Magnusson tror att vi bara har sett början för fiskodling på land.

Två bassänger föder nu upp drygt 3 000 regnbågslaxar. Jesper Magnusson hoppas att fler vill börja odla.

Två bassänger föder nu upp drygt 3 000 regnbågslaxar. Jesper Magnusson hoppas att fler vill börja odla.

Foto: Montage/Henrik Radhe

Stenkumla2021-01-20 07:59

Sex minusgrader på natten har gjort fiskarna slöa till morgonmatningen. Men när Jesper Magnusson ger dem pellets hoppar snart regnbågslaxar i mindre format i vattenytan. Före jul blev han först ut med att leverera färsk fisk odlad på land till en gotländsk butik.

– Jag levererade de första i mitten på december och de sålde slut direkt, säger han och berättar att de största fiskarna då vägde omkring två kilo styck.

undefined
Regnbågarna är kläckta från rom, en halv liter rom gav flera tusen fiskar, som är mycket skygga. Jesper Magnusson har tillsyn på dem flera gånger om dagen.

Tillsammans med fiskodlare i Hamra är Jesper Magnusson med i ett samverkansprojekt.

– Det finns ett Leader Gute-projekt och målet att få igång en näring med fiskodling i till exempel övergivna ladugårdar, säger han och berättar att själva fiskodlingen inte var hans eget egentliga mål.

För 30 år sedan köpte Jesper Magnusson mark i Stenkumla, och där har två stora dammar och sex små nu utökats med ytterligare två till totalt åtta hektar. I dammarna föder han upp kräftor som bisyssla, annars har han jobbat som banchef på Kronholmen och säljer utrustning till golfbanor.

– Kräftorna har inte gått så bra som vi trodde, antagligen är det för lite växtlighet i dammarna, och tanken på att börja odla fisk föddes därför för två år sedan, säger han.

undefined
3 500 regnbågslaxar mellan 120 gram och två kilo simmar i bassänger hos Jesper Magnusson. Några av de stora har redan börjat säljas, till midsommar hoppas han att de minsta ska vara leveransklara.

I februari i fjol köpte Jesper Magnusson ett 100-tal yngel, som då vägde bara 100 gram styck. På ett år har de vuxit till sig rejält och det är de fiskarna som nu säljs till en matbutik i Visby.

– I maj köpte vi 5 000 romkorn från en forskningsstation i Östersund. De väger drygt 100 gram nu och vi hoppas att vi kan börja sälja dem som portionsfiskar till midsommar, säger han.

Fiskarna lever i två stora bassänger, där vattnet cirkulerar och leds ut i dammarna till kräftorna – som därmed får mer näring och förhoppningsvis också mer växtlighet.

Beslutet är inte taget ännu, men Jesper Magnusson hoppas att Leader-projektet ska underlätta för fler på Gotland att börja odla fisk på land.

– Det hade varit underbart att konkurrera ut den norska odlade laxen från fiskdiskarna. Vi vill få fram mer närodlad fisk och öka sysselsättningen på landsbygden. I dag finns tekniken att odla fisk i cirkulerande vatten, i till exempel gamla ladugårdar, säger han och berättar om miljövinsterna.

Fodret består av skarpsill och rapsolja, och eftersom odlingen sker småskaligt på land sker ingen negativ miljöpåverkan på havet.

– De industriella odlingarna har använt mycket antibiotika för att hålla nere sjukdomar. Som vi ser det kan vi få fram en bättre fisk och mataffären har aldrig haft en så färsk fisk som nu, säger Jesper Magnusson och berättar att det finns ett stort intresse från andra som nyfiket följer hur det går för att kanske våga satsa själva.

undefined
Två bassänger föder nu upp drygt 3 000 regnbågslaxar. Jesper Magnusson hoppas att fler vill börja odla och själv hoppas han kunna utöka sin odling för att förse gotlänningarna med närproducerad fisk.

I Hamra bildades Hamra Fisk 2019. Bolaget har 28 aktieägare och de första regnbågslaxarna är klara att sälja direkt i gårdsbutiken inom de närmaste veckorna.

– Vi har smakat på dem och de smakar som ädelfisk, de är riktigt bra och fina. Det är en väldigt liten omfattning till att börja med, men vi räknar med att ligga på en produktion av ett och ett halvt ton per år, säger Jan Larsson och berättar att odlingen sker i det gamla svinstallet vid Sallmunds i Hamra.

Där har en hel del pengar investerats, men Jan Larsson menar att det viktigaste har varit att lära sig biologi, kemi, och hela processen bakom fiskodlingen. 

– Skulle det finnas efterfrågan finns det stor möjlighet att bygga ut, säger han.

Fakta

Regnbågen är ursprungligen en art från Nordamerika som har inplanterats i många Europeiska länder. 

Trots att livsmiljöerna i Sverige liknar de i Nordamerika har den svårt att föröka sig i vilt tillstånd. 

Har odlats i över hundra år utan att etablera vilda livskraftiga bestånd i svenska sjöar och vattendrag. 

Regnbågen kan bli riktigt stor och väga drygt 10 kilo.

Regnbåge är sedan länge den viktigaste arten i svenskt vattenbruk med en årlig produktion på cirka 10 000 ton.

Källa: Svenskt vattenbruk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!