I en monter i Fornsalen ligger Bjärsmannen ihopkrupen i vad som liknar fosterställning. Det kallas hockerläge och var ett vanligt sätt att begrava folk under stenåldern. Hans gravställning och föremål runt honom visar att han förmodligen blivit begravd av några som brydde sig om honom.
– Han har faktiskt handen runt en kniv med ett litet blad av flinta med tånge. Det känns bra, även för 8 800 år sedan fanns det omsorg och omtanke, säger Per Widerström, arkeolog på Gotlands museum och den som tog initiativ till nya undersökningar av museets äldsta invånare.
Om Bjärsmannen begravdes med omsorg så dog han av motsatsen. Hans käke är sönderslagen, med ett stort jack och flera tänder utslagna, och i höften har arkeologerna hittat vad som skulle kunna vara en pilspets.
Det har redan tidigare lett fram till teorin att han blev brutalt mördad.
När museet låtit undersöka skelettet igen stärks den bilden samtidigt som händelseförloppets konturer blir tydligare. Osteologen Alexander Sjöstrand är en av dem som i oktober öppnade montern.
– Det trodde jag inte när jag började studera att jag skulle få flytta på Bjärsmannen, det är lite oväntat och coolt. Man känner historiens vingslag. Samtidigt tycker jag synd om honom. Om man tittar på käken är det ett ganska ordentligt slag han fått. Sex tänder har slagits ut, säger han.
I hans undersökningar har de flisor som hittats vid revbenen och ena axeln nu kopplats till ytterligare våld, vilket förändrar bilden av de sista skälvande sekunderna i Bjärsmannens liv.
– Tidigare har man sagt att han blev skjuten av en pil i höften, men nu tror vi att det kan röra sig om ett ljuster eller spjut och att han stuckits tre gånger. Sedan har han legat ner när någon gått fram och utdelat ett dödsslag, säger Alexander Sjöstrand.
Tidigare har det spekulerats kring att han fått antingen ett slag eller ett hugg mot käken. Alexander Sjöstrands analys är att det var ett kraftigt hugg, förmodligen från en typ av flintyxa. Att hugget kan ha utdelades när han låg ner förklaras av att jacket kommer snett underifrån.
Enligt moderna DNA-analyser var Bjärsmannen förmodligen från Dalarna. En teori är att han säsongsarbetat på Gotland som fiskare. Hans ålder vid dödstillfället är ännu en detalj som Alexander Sjöstrand vill korrigera.
– När han grävdes upp trodde man att han var kring 40 år, men jag har tittat på tandslitaget och han var snarare dryga 30. För sin ålder och tiden han levde i hade han faktiskt väldigt fräscha tänder.
Men vad är svaret på varje mordgåtas stora fråga: Vem var mördaren? Per Widerström medger att det kommer bli en mycket svår nöt att knäcka.
– Det kan vara så enkelt att han har haft något som någon annan vill ha. Men det är svårt för oss att på något sätt ha en uppfattning av vad som hände den där sista dagen.
Det han däremot kan säga är att Bjärsmannen förmodligen levde i en våldsam tid.
– Tidigare har vi i Sverige sett Vikingatiden som en våldsam tid, medan vi har romantiserat och gullat med bronsåldern och stenåldern. Men nu börjar vi se mer och mer, vilket också tv-serien Sveriges historia bidragit till, att det var ganska våldsamt. Det var ingen idyll att leva förr heller, säger Per Widerström.