Annie och Adam har preppat för kris i flera år

Med ett krig i Europa börjar många fundera över sin hemberedskap. Annie och Adam Stumle gjorde slag i saken för några år sedan, och delar nu med sig av sina tips.

Familjen Stumle bor tillfälligt i ett fritidshus medan deras eget hus renoveras. När det är klart kommer det finnas mer utrymme för deras hemberedskap.

Familjen Stumle bor tillfälligt i ett fritidshus medan deras eget hus renoveras. När det är klart kommer det finnas mer utrymme för deras hemberedskap.

Foto: Cecilia Thomsson

Stenkyrka2022-03-07 06:15

Det var i samband med orkanen Gudrun år 2005 som tanken om krisberedskap planterades hos Annie Stumle. Hon bodde då hos sin pappa i Göteborg.

– Vi hade ingen el på ett dygn och jag minns hur tråkigt och jobbigt det var, säger hon.

Numer bor hon och hennes man, Adam Stumle, i ett hus i Lummelunda med deras två barn och två hundar. De driver företag ihop, Annie är fotograf och Adam jobbar med storytelling och film.

För Adam Stumle, som är uppvuxen på Gotland, var det ett samtal med en vän som fick fart på tankarna.

– Han bad mig måla upp ett scenario på hur vi skulle klara oss utan el om någonting hände. Det där stannade kvar i mig sen, säger Adam.

undefined
Att ha en beredskap hemma har blivit ännu viktigare sedan de fick barn.

Sveriges regering anser att alla ska ha en hemberedskap för att klara sig i en vecka vid en allvarlig samhällsstörning. Det viktigaste för att klara en kris är att ha tillgång till värme, vatten, mat och kommunikation, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Hemberedskap handlar inte om att specifikt förbereda sig för militära konflikter, det kan lika gärna handla om långa elavbrott, isolering till följd av smitta eller hårt väder.

Adam och Annie Stumle valde att följa regeringens uppmaning. För något år sedan, innan världen kände till coronapandemi och krig i Ukraina, började Adam och Annie Stumle ta tag i det och skaffade bland annat spritkök och radio. Tidigare i år avsatte de 10 000 kronor för att en gång för alla handla hem resterande saker och varor.

– Det är mycket pengar, men ingenting förutom kanske bensinen är särskilt dyrt. Men man behöver självklart inte köpa allt på en gång, säger Annie Stumle.

undefined
Storpack pasta och ris är några av varorna som inhandlades.

De handlade för att klara sig i 30 dagar. På inköpslistan står bland annat toalettpapper, blöjor, tändsticksaskar och dunkar med bensin. I matväg har de handlat exempelvis torkade bönor, säckar med ris, pasta och mjöl, olivolja, tonfisk på burk och torrfoder åt hundarna.

– Burkmat är lyxmat, så det köpte vi inte så mycket av. Det är lång hållbarhet på varorna, och börjar bäst före-datum närma sig använder vi det och köper nytt, säger Adam Stumle.

Men beredskapen stannar inte där. Familjen bor nu tillfälligt i en sommarstuga i Stenkyrka då deras hus renoveras. När de flyttar tillbaka är målet att bli så självförsörjande som möjligt, och de kommer även bygga till ett förråd för ytterligare förvaring.

– Nästa dröm är att skaffa höns, säger Annie Stumle.

Nu när krisen och kriget i Ukraina är ett faktum och säkerhetsläget i Europa försämrats känner Annie och Adam ett visst lugn i att ha det de behöver hemma för att klara sig, om något inträffar.

– Det känns jätteskönt. Jag har aldrig tänkt att det specifikt är ett krig vi förbereder oss för, det har inte varit någon oro för min del. Däremot oroar jag mig för klimatförändringarna och effekterna det kan få på vårt samhälle, säger Annie Stumle.

undefined
Familjen Stumle bor tillfälligt i ett fritidshus medan deras eget hus renoveras. När det är klart kommer det finnas mer utrymme för deras hemberedskap.

Allt fler funderar på att bunkra förnödenheter hemma, eller har redan börjat. Annie och Adam Stumle ger sina bästa tips för att komma igång:

– Mitt tips är att bara börja. Köp hem ett par saker, att ha något är bättre än ingenting. Men om man vill göra allt på en gång går det ganska snabbt, det tar inte mer än en helg, säger Annie Stumle.

– Jag tycker att man ska måla upp ett scenario, exempelvis att det blir storm och elen försvinner ett dygn, och se sig omkring hemma och fundera på vad du behöver för att livet ska fungera så normalt som möjligt, säger Adam Stumle.

Exempel på hemberedskap

Värme:

Varma plagg

Liggunderlag/sovsäck

Värmeljus/tändstickor

Alternativ värmekälla som gasolvärmare, fotogendrivna element

Vatten:

Dunkar

Hinkar med lock

PET-flaskor att frysa vatten i

Mineralvatten

Kokmöjlighet

Mat:

Bröd med lång hållbarhet

Pålägg på tub

Havredryck

Matolja

Snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver

Färdigkokta linser, bönor, grönsaker

Konserver

Dryck som håller i rumstemperatur

Kommunikation:

Radio som drivs med batteri, solceller eller vev

Papperslista med viktiga telefonnummer

Power bank

Källa: msb.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!