Begär överprövning av kyrkans affärer

Turerna kring försäljningen av Stenkyrka prästgård går vidare. Domkapitlet har tagit emot en begäran om överprövning av hela affären.

Stenkyrka prästgård, en försäljning som delat kyrkan i två läger.

Stenkyrka prästgård, en försäljning som delat kyrkan i två läger.

Foto: Henrik Radhe

Stenkyrka2019-11-09 10:07

Norra Gotlands pastorat lämnade avtalet som låg klart att skriva under med Stenkyrka utvecklingsbolag, för att istället sälja prästgården till en privatperson två miljoner kronor dyrare.

Försäljningen har orsakat bråk, församlingen står som ägare på lagfarten och anser att utvecklingsbolaget ska få köpa prästgården. Som privatperson är utvecklingsbolagets ordförande Per-Henrik Sorby en av de som vänt sig till domkapitlet med en begäran om överprövning.

– Jag vill att domkapitlet ska titta på hur affären har genomförts. Det handlar om moral och etik, vi hade en överenskommelse i ett protokoll och ett avtal att skriva under. Det kan inte vara rimligt att man gör affärer så här, säger Per-Henrik Sorby.

På måndag träffas pastoratets revisorer, som beslutat sig för att granska hur försäljningen har gått till.

– Vi vill se att det har gått rätt till. Det är två olika läger och de är inte överens om vad som har hänt, säger Eva Ingemarsson, förtroendevald revisor.

Till kyrkofullmäktige i torsdags hade flera motioner lämnats. Bland annat krävdes att pastoratets försäljningar ska ske på öppna marknaden och att fastighetsutskottets rätt att sälja och investera ska begränsas.

Budgeten för nästa år antogs, men flera ledamöter reserverade sig eller sa nej.

– Jag reserverade mig därför att jag tycker att pastoratet använder alldeles för mycket pengar på fastigheter. Kyrkans grundläggande uppgift är att fira gudstjänst och driva diakoni och mission, säger ledamoten Anne Dungner Hjellström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!