Bytte krogen mot ett liv som handlare

Efter 24 år på krogen byter Henrik Westerlund dygnsrytm – och bransch. I tisdags tog han över butiken i Stenkyrka, men laga mat vill han fortsätta med.

Henrik Westerlund kommer att behålla bassortimentet, men satsa på delikatesser och färsk fisk via sina gamla kontakter i krogbranschen. Han tror på konceptet att kunderna förbeställer vad de vill ha.

Henrik Westerlund kommer att behålla bassortimentet, men satsa på delikatesser och färsk fisk via sina gamla kontakter i krogbranschen. Han tror på konceptet att kunderna förbeställer vad de vill ha.

Foto: Henrik Radhe

Stenkyrka2020-09-03 18:02

Morgonen efter övertagandet berättar Henrik Westerlund om en stressig första dag med varuleveranser, men också om glädjen över kunder med blommor som kom för att gratulera. Nu har lugnet lagt sig. Beslutet att ta över Tempo i Stenkyrka var en ren tillfällighet.

– Micke Erixon frågade mig förra sommaren när jag var inne och handlade om jag inte skulle ta över affären. Det tror jag inte, svarade jag, berättar Henrik Westerlund.

Han hade just sålt restaurang Rosengården på Stora torget i Visby som han drivit i 17 år och hade ett koncept klart för en ny krog. Men under den korta bilresan från Stenkyrka hem till Tingstäde mognade beslutet fram.

– Jag kom hem och frågade min fru Lehna om vi inte skulle ta över affären istället för att starta ny restaurang. Hon bara skrattade, säger Henrik Westerlund och berättar att de ganska snart insåg fördelarna med ett familjeliv med normal dygnsrytm.

Henrik Westerlund berättar hur han växte upp i Ihreviken, där hans morfar drev Ihre gård. 16 år gammal hoppade han av gymnasiet och började på klassiska krogen Gröna jägaren på Söder i Stockholm. En restaurangskola och många krogkök senare flyttade han 2004 hem till Gotland och tog över Rosengården.

– I augusti 2017 dog min son Julian i en trafikolycka och jag tappade fotfästet helt. Det blev bara ett stort mörker i livet, säger han.

Hans fru Lehna väntade dottern Malou och tillsammans hade de också sonen Louie, sju år.

– Det är tack vare dem och min fru som jag har kommit tillbaka och repat mig så fort, säger han.

På sikt kommer även Lehna att finnas i butiken, så snart hon tagit körkort och kan ta sig till jobbet. De två anställda som fanns i butiken kommer också att jobba kvar.

– Det är jätteskönt, för de kan ju allting, säger Henrik Westerlund och berättar att hans egen erfarenhet är ett extrajobb i en Vivo-butik i Stockholm.

Bassortimentet kommer att vara sig likt men Henrik har redan byggt om caféet, där han ska servera sopplunch varje vardag som han själv har lagat.

– Jag har varit kock i 24 år och jag älskar fortfarande att laga mat, säger han.

Leverantörerna från krogbranschen kommer han att behålla, för att låta kunderna beställa hem färsk fisk och skaldjur.

– Vi kommer att ha Gotlands bästa sortiment. Jag hoppas att det kommer att gå bra, men jag är medveten om att man måste jobba hårt om man ska få det att gå runt, säger han.

Lena Larsson är sambo med tidigare ägaren Micke Erixon. Hon har jobbat i butiken sedan starten och kommer att fortsätta som anställd.
Lena Larsson är sambo med tidigare ägaren Micke Erixon. Hon har jobbat i butiken sedan starten och kommer att fortsätta som anställd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!