Efter flera år på kontor, senast som kundansvarig på Payex, har 33-åriga Emma Thorén bytt bana och satsar på en mer kreativ framtid. Nu går hon som lärling för att bli tennsmed, ett utrotningshotat yrke.
– Jag har alltid vetat att jag vill göra något kreativt men inte vetat vad. Jag målat och pysslat men så dök annonsen om det här upp och jag tänkte: "jag kan ju skicka in en ansökan". Det känns väldigt kul att få lära sig ett hantverk på riktigt, säger Emma Thorén, medan hon putsar på fästet till en ljuslampett.
Emma Thorén började som lärling i slutet av augusti. Utbildningen tar 2,5 år och är en yrkeshögskoleutbildning på 500 poäng. Så här i början av utbildningen har hon fått grundläggande kunskaper och lärt sig om materialet, verktygen, att klippa och såga ut grejer och det har blivit mycket filande och putsande för att hon ska få en känsla för materialet. Så småningom ska kunskaperna byggas på med de mer avancerade momenten som gravering och lödning.
– Men det kommer att gå bra och vi har en bra plan för hur vi ska gå vidare, säger Göran Stenström, som är den som ska lära ut hantverket.
Han har arbetat med tennsmide i 30 år och har verkstad i Stenkyrka där han både tillverkar föremål i egen design, men också gör reparationer och beställningsjobb. På senare år har han varit tvungen att trappa ned verksamheten på grund av sjukdom och valde mellan att lägga ner eller hitta någon som kan ta över.
– Jag annonserade efter en lärling och fick 150 ansökningar. När jag valde gick jag på magkänsla och sedan blev det Emma. Det känns bra, säger Göran Stenström.
Emma Thorén är beredd på att det kommer att ta tid innan hon lärt sig yrket och kanske blir hon aldrig fullärd.
– Det är långt kvar men ett hantverk det lär du dig inte direkt, det är något som man ständigt utvecklar. Det kommer nya tekniker, trender och sätt att jobba på, jag tror inte att jag någonsin blir klar.
Hon får redan nu vara med och tycka till om designen på nya produkter men än så länge är det Göran Stenström som bestämmer eftersom allt som tillverkas får hans stämpel. Emma Thorén hoppas att på sikt få sin egen stämpel som ett kvitto på att hon kan sitt hantverk. Och jobbet som tennsmed är något som hon redan lärt sig älska.
– Så här långt så är det fantastiskt. Det är alltid lite läskigt att byta bana i livet men jag är så glad att jag vågade börja utbildningen.