Från godis till ägg – han tar över klassiska familjeföretaget

Det är stora skor att fylla när Gotlandsägg byter vd efter 30 år med Magnus Bolin på högsta posten. ”Jag dras till det familjeägda och tar mig an uppgiften med ödmjukhet”, säger Mathias Stendahl.

Mathias Stendahl inne på lagret i Stenkyrka, där pallarna med äggkartonger sträcker sig ända upp till taket.

Mathias Stendahl inne på lagret i Stenkyrka, där pallarna med äggkartonger sträcker sig ända upp till taket.

Foto: Edvin Högdal

Stenkyrka2024-09-18 04:30

Det började med 2 500 fjäderfän på en gård i Stenkyrka i början av 1990-talet. Gotlandsägg har sedan dess slutat ha egna höns men är i mitten av 2020-talet en bastant sak som omfattar ett 40-tal anställda, utspridda på två packerier i Stenkyrka och småländska Ruda, samt en pannkaksfabrik i Tingstäde.

Företaget och dess framgångssaga har förkroppsligats av Magnus Bolin, grundare och fram till nyligen verkställande direktör. För två år sedan meddelade Magnus Bolin att han hade för avsikt att träda tillbaka från vd-posten.

– Stora skor? Absolut, säger Mathias Stendahl på en dialekt som röjer ursprunget på västkusten.

undefined
Mathias Stendahl började bekanta sig med verksamheten redan i april. Rent formellt ägde vd-skiftet rum i början av september.

Numera är det han som innehar den högsta tjänsten i Gotlandsägg. Vissa skulle dra sig för att söka jobb vid ett företag med en lång tradition, där informella roller ibland väger tyngre än formella – men inte Mathias Stendahl.

– När jag såg den där annonsen tyckte jag att det verkade intressant. Jag dras till det familjeägda och känner inte riktigt igen den problembeskrivningen. Jag förknippar snarare familjeägda företag med ödmjukhet och ett dynamiskt arbetssätt, där det i regel i finns en stabilitet och trygghet att luta sig emot. Dessutom gillar jag att familjeägda företag ofta har en stark koppling till orten där man verkar, säger han.

När Mathias Stendahl såg annonsen tjänade han som vd för två fabriker i Borås och Varberg. Organisationen var något mindre än den på Gotlandsägg och produkten en annan: Godis och praliner.

undefined
Från början hade Gotlandsägg egna höns, numera värps äggen som packas i Stenkyrka och Småland hos de producenter som man samarbetar med.
undefined
2018 öppnade Gotlandsägg en ny anläggning i Tingstäde, där man producerar pannkakor, plättar och raggmunkar.

– Livsmedel kan jag, men att jobba med ägg är helt nytt för mig.

Det hindrade dig inte från att söka?

– Inte alls. Det var något nytt att lära sig, tänkte jag. Så jag ringde min fru och testade tanken på henne. "Du, ska vi flytta till Gotland?" "Varför inte", sa hon.

Gotlandsäggs nya vd har en bakgrund som kock och krögare på västkusten. Sin nuvarande bana halkade han in på när han började jobba för en kryddtillverkare i 25-årsåldern.

– Sedan dess har jag blivit kvar i branschen. I grunden finns så klart ett stort matintresse. Ja, det har väl alla mer eller mindre, men det är få förunnat att få jobba med det också, säger Mathias Stendahl.

När han bestämde sig för att ge Gotland en chans hade han bara varit på ön två gånger. En gång på Almedalsveckan – och så var det smekmånaden 1998, som "fattig student".

undefined
"Det finns en stor efterfrågan, särskilt på lokalt producerade ägg. Problemet är tillgången", säger Mathias Stendahl.

– Två gånger är inte mycket, men hade ändå varma minnen härifrån. Sen är det väl något med öar och ö-människor. Jag var mycket på Brännö utanför Göteborg under uppväxten och så drev jag restaurang på Kosteröarna.

Tiden på Gotlandsägg inleddes med en lång läroperiod där Mathias Stendahl fått bekanta sig med verksamheten – och sin föregångare. 

– Det har varit viktigt att detta känns bra, för oss båda. Magnus har gjort en helt otrolig resa, så han måste känna sig trygg i att han lämnar över till någon som kan förvalta det. Och jag gör ju ändå ett slags uppoffring genom att flytta hit. Men jag är mycket ödmjuk inför uppgiften. Jag har fortfarande mycket att lära.

undefined
"Gotlandsägg är en precis lagom stor organisation. För en som tycker om att jobba med lite olika saker passar det utmärkt", säger Mathias Stendahl.

Trivs gör Mathias Stendahl hur som helst.

– Gotlandsägg är en precis lagom stor organisation. För en som tycker om att jobba med lite olika saker passar det utmärkt. Ingen dag är den andra lik här. Ena dagen är det försäljning, andra dagen produktion eller kvalitetsarbete, och så vidare.

Du är ny äggbranschen. Vilka utmaningar ser du?

– Överlag mår vår bransch bra, skulle jag säga. Det finns en stor efterfrågan, särskilt på lokalt producerade ägg. Problemet är tillgången, så vi letar producenter, gärna på ön. Sedan är produktionsflödet lite ovant för mig personligen. Det är tryckande, hönsen lägger ju sina ägg alldeles oavsett ...

undefined
Det blev lite drygt 30 år för Magnus Bolin på posten som vd. Från och med nu fungerar han istället som styrelseordförande.

Magnus Bolin försvinner emellertid inte helt ur bilden. Grundaren kommer att finnas kvar som styrelseordförande och därmed också som bollplank för Mathias Stendahl.

– Han kommer att fortsätta vara djupt involverad i bolaget. Mitt jobb är ju att sköta driften och sedan rapportera till styrelsen, där han är ordförande. Därför var det bra att jag kom in i bolaget redan i april och vi haft tid att lära känna varandra. Personkemin måste funka.

Framtiden då, hur ser den ut med dig som vd för Gotlandsägg?

– Jag kommer inte med några svulstiga planer. Det finns en väldigt stabil grund att stå på här och därför finns ingen anledning att riva upp saker som fungerar. Jag tar det lite försiktigt och fortsätter att lära mig, helt enkelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!