Inför påsken: "Värsta utbrottet i modern tid"

Länsveterinären uppmanar gotlänningarna att ha koll på döda fåglar, men ingen hönsbesättning på ön har hittills drabbats av fågelinfluensan. Utbrottet är det värsta någonsin i Europa.

Magnus Bolin äter mellan fem och sju ägg om dagen och har infört extra åtgärder för att minska risken för smittspridning. Vinterns utbrott av fågelinfluensa är det värsta någonsin i Sverige.

Magnus Bolin äter mellan fem och sju ägg om dagen och har infört extra åtgärder för att minska risken för smittspridning. Vinterns utbrott av fågelinfluensa är det värsta någonsin i Sverige.

Foto: Henrik Radhe

Stenkyrka2021-03-28 08:05

Fågelinfluensan drar fram som en farsot över Europa. I januari kom det första fallet i Sverige, en besättning drabbades i Blenta i Skåne. Nästa smäll blev en stor äggproducent i småländska Fliseryd.

– Där har två miljoner djur nu avlivats, mellan 1,4 och 1,5 miljoner värpande höns. Det är katastrof, säger Magnus Bolin, vd på Gotlandsägg, som fram till år 2012 köpte ägg och paketerade från den nu smittade gården.

Gotlandsägg köper in mellan 50 och 60 ton ägg i veckan från nio gårdar på Gotland. Äggen packas i Stenkyrka, därutöver finns ett packeri i Ruda i Småland.

– Det ligger utanför de yttre avspärrningarna, säger Magnus Bolin och berättar om den hårt pressade branschen som fruktar den smittsamma och för fåglar så dödliga sjukdomen.

Viruset sprids via flyttfåglar och Magnus Bolin berättar att det troligen har letat sig in i besättningar via ventilationsanläggningar. 

– Från att bonden går in på morgonen kan hönsen senare samma dag ligga och dö framför fötterna på honom. Det är som en Hitchcockfilm och otroligt smittsamt, säger han och berättar om uppskattningsvis 400 drabbade gårdar i Frankrike, där läget nu är så illa att hela landets produktion av gåslever hotas.

Men på Gotland har inga besättningar drabbats ännu. Oron är däremot stor och hos Gotlandsägg, som siktar på att omsätta 200 miljoner kronor på ägg från packerierna i Småland, Stenkyrka och pannkakstillverkning på egna ägg i Tingstäde, har extra åtgärder vidtagits.

– Vi har en bra säkerhet och det viktiga är att förarna till alla lastbilar som kommer till oss använder skoskydd och desinficerar händerna, säger Magnus Bolin och berättar att alla lastbryggor rengörs varje gång.

Anställda vid packeriet i Stenkyrka som bor granne med någon som har höns måste duscha innan de släpps in på jobbet.

– Det är en ren försiktighetsåtgärd, vi är de sista som vill bidra till att föra ut smitta till våra producenter. Det skulle vara katastrof, säger han.

Gotlandsägg köper in ägg från 14 gårdar på fastlandet. Förra veckan var en av dem, en producent av kravägg, i karantän men det visade sig vara falskt alarm och ingen fågelinfluensa på gården.

– Varje gång det ringer från någon av producenterna får man hjärtsnörp, säger Magnus Bolin och berättar att en annan av leverantörerna fick in sjukdomen och behövde slakta ut alla fåglar.

Hos Gotlandsägg innebär det nu ett tapp på minus 12 ton ägg varje vecka. 

För drabbade lantbrukare innebär ett utbrott enorma mängder arbete, och byråkrati, samtidigt som en snabb avlivning och sanering är viktigt. Ersättning betalas ut bara för de djur som behövt avlivas, där staten via Jordbruksverket står för hälften och omkring en fjärdedel betalas via försäkringar.

– Resten hamnar på bonden själv. För oss som tredje part finns ingenting. Det här kommer att kosta staten vansinnigt mycket pengar att sanera. Det är det värsta utbrottet i modern tid, konstaterar Magnus Bolin.

Hans bedömning är att äggen kommer att räcka till påsk. Att länsveterinären inför helgerna ber allmänheten att vara vaksam på döda fåglar tycker han är bra.

– Ser man något konstigt, anmäl till myndigheterna. Och ät ägg. Det finns ingen i vår bransch som inte är påverkad av fågelinfluensan, 2020 dumpades marknaden men nu kommer äggproducenterna successivt att få mer betalt, säger Magnus Bolin.

Fakta

Vinterns utbrott av fågelinfluensa är det största hittills i Sverige. 

Allmänheten på Gotland uppmanas att vara uppmärksam på sjuka fåglar, för att tidigt upptäcka eventuell smitta.

Enstaka döda fåglar ska anmälas till Statens veterinärmedicinska anstalt. 

Ser man 5 eller fler sjuka eller döda djur på samma ställe ska länsstyrelsen och länsveterinär Agneta Karlsson Norström kontaktas.

På Gotland gäller skyddsnivå 2, alla fjäderfän som till exempel hobbyflockar med höns ska hållas inomhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!