Köpare backar från Stenkyrka prästgård

Köparen av Stenkyrka prästgård har dragit sig ur affären efter de uppmärksammade turerna kring försäljningen. Nu säljs huset på öppna marknaden.

Den privatperson som skulle köpa prästgården i Stenkyrka har dragit sig ur affären. Nu ska huset säljas på öppna marknaden.

Den privatperson som skulle köpa prästgården i Stenkyrka har dragit sig ur affären. Nu ska huset säljas på öppna marknaden.

Foto: Henrik Radhe

Stenkyrka2019-11-23 10:55

För ungefär en månad sedan stod det klart att Stenkyrka prästgård skulle säljas till en privatperson. Men i torsdags fick kyrkorådet veta att köparen inte fullföljer affären.

– De tyckte att uppmärksamheten var jobbig och att det skulle bli en dålig start för dem att komma dit efter det som hänt, säger Curt Broberg, vice ordförande i kyrkorådet i Norra Gotlands pastorat.

– Jag tycker det är tråkigt att vi inte får affären i hamn. Det betyder att bygget av ett nytt församlingshem blir försenat. Vi ville komma igång under 2020-2021 men det här fördröjer processen.

I torsdags kväll hade kyrkorådet möte och då beslutades att prästgården ska läggas ut till försäljning på öppna marknaden.

– Nu får alla samma chans, säger Curt Broberg.

Att huset såldes till en privatperson kom som en överraskning för Stenkyrka utvecklingsbolag som hade en överenskommelse med pastoratet om att få köpa prästgården. Enligt den skulle bolaget betala 3,5 miljoner för fastigheten men budet från privatpersonen var betydlig högre – 5,4 miljoner kronor.

– Vi har haft långa diskussioner med utvecklingsbolaget men hittade en annan köpare som betalade mer. Det är ekonomin som styr, säger Curt Broberg.

När den tilltänkte köparen nu har hoppat av så hoppas Stenkyrka utvecklingsbolag på att få igång en dialog med pastoratet igen.

– Vi kommer givetvis att ta kontakt med pastoratet. Vi borde gemensamt kunna nå en bra ekonomisk uppgörelse, som gynnar båda parter. Det handlar om samarbete, säger bolagets ordförande, Per-Henrik Sorby.

Om försäljningspriset blir runt de fem miljoner som den förre köparen var villig att lägga, så har inte utvecklingsbolaget de pengarna.

– Men vi har ett kostnadseffektivt förslag som alla kan tjäna på, säger Per-Henrik Sorby.

Samtidigt pågår en diskussion om vem som egentligen äger prästgården. Enligt församlingsrådets ordförande, Anne Ståhl Mousa, står lagfarten på Stenkyrka församling. Hon ifrågasätter att pastoratet har rätt att sälja huset utan att vara överens med församlingsrådet som gärna hade sett utvecklingsbolaget som köpare. Bolagets ordförande, Per-Henrik Sorby, har vänt sig till domkapitlet för att de ska titta på hur affären har genomförts. Domkapitlet har ännu inte fattat beslut i frågan.

– Ärendet kommer troligen upp i domkapitlet någon gång nästa år, säger Linda May Dahlström, pressekreterare hos biskopen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!