Den 6 oktober utsågs Ringvide till Årets Formbärare på Gotland, en utmärkelse som delas ut av Svensk Forms 13 regionalföreningar varje år. Gotlands Tidningar rapporterade om detta, men när vi började leta i arkivet efter bilder till artikeln upptäckte vi att företaget knappt nämnts alls i de gotländska tidningarna sedan det startades 2014. Hur kan det komma sig att ett företag som funnits i åtta år och som nu alltså prisats som Årets Formbärare, och som i dagarna även nominerades till årets exportpris på Företagardagen, befunnit sig i total mediaskugga?
För att få svar på frågan tog vi kontakt med grundarna Lukas Dahlén och Leila Abd Alwaheb, och knappt två veckor efter att de tilldelats utmärkelse steg vi in i deras verkstad i Stenkyrka. Efter diverse inledande artighetsfraser blev den första frågan kort och gott:
Varför är ni så hemliga?
– Haha, det är inte särskilt medvetet. Varken jag eller Leila gillar egentligen att synas, så vi har heller inte jobbat speciellt hårt för det. Vi har sedan vi startade företaget vuxit organiskt och med de ordrar och beställningar vi fått in, och det är egentligen bara de tre senaste åren vi satsat på det här på heltid. Så det finns ingen baktanke alls med att vara hemliga, säger Lukas Dahlén.
Han berättar att 95 procent av produkterna man sålde förra året gick på export, och att företaget har sin största marknad i USA, därefter Australien. I hemlandet Sverige är man än så länge desto mer anonyma, vilket inte minst gäller på Gotland. Det senaste året har man dock börjat arbeta mer för att synas, bland annat i sociala medier.
– Vi vill ju växa, och då måste vi ha ett större företag. Därför försöker vi nu att synas lite mer, och förra hösten anställde vi även mer personal än vi egentligen hade täckning för, just för att utveckla företaget och växa.
När frågan om företagets liv i mediaskugga nu är någorlunda utredd kan vi ta historien om Ringvide från början. 45-årige Lukas Dahlén är född och uppvuxen i Visby, där ett intresse för konst och bild tidigt väcktes under åren i grundskolan. Efter att ha gått naturvetenskapliga programmet i gymnasiet lämnade han sedan ön för att följa sina kreativa drömmar.
– Jag studerade först estetik i Uppsala, och flyttade sedan till England för att gå en fri konst-kurs. Därefter återvände jag till Sverige för att gå konstfack i Stockholm, och jag började även att arbeta som arkitekt vid sidan av studierna, berättar han.
Det var även i huvudstaden han träffade den två år yngre Leila Abd Alwaheb, som så småningom alltså skulle bli såväl hans fru som affärspartner. Hon är uppvuxen i stockholmsförorten Alby med föräldrar som har rötter från Finland och Egypten, och hon berättar att entreprenörsandan i henne kan vara ett arv från sin pappa.
– Han var företagare som verkligen byggde upp en verksamhet från grunden här i Sverige. Han gjorde egna smycken som han först sålde på gatorna, bland annat på Stora torget här på Gotland, och senare öppnade han även egna smyckesbutiker. Jag var med pappa mycket på jobbet som barn, och lusten och viljan till företagande har alltid funnits där hos mig, säger hon.
Själv utbildade Leila sig dock till lärare i engelska och svenska, och sedan hon och Lukas flyttade till Gotland 2013 har hon bland annat jobbat på Solbergaskolan. Sedan några år tillbaka är den karriären dock satt på paus till förmån för arbetet med Ringvide.
– Jag sköter det mesta av logistiken, administrationen, det ekonomiska samt kundkontakterna, medan Lukas jobbar med det mer kreativa. Det är han som designar alla våra produkter och det var även han som byggde i stort sett allt tills för bara något år sedan när vi tog in mer personal i företaget.
Men hur uppstod Ringvide då?
– Kort efter att vi träffades hade Lukas blivit utvald att ställa ut på en mässa i Milano som en ung lovande formgivare. Då skapade han ett skåp som fick bra medial uppmärksamhet, och som han även fick förfrågningar på. När vi flyttade till Gotland hyrde han in sig på ett snickeri i Barlingbo och byggde möbler. Kort därefter bestämde vi oss för att satsa och startade företaget, säger Leila.
Skåpet som Lukas ställde ut i Milano ingår för övrigt fortfarande i Ringvides sortiment, som en del i den så kallade Weave-serien.
Lukas Dahlén och Leila Abd Alwaheb har hus, två barn och en hund tillsammans. Hur är det då att även driva ett företag ihop.
– Jag trivs att vara i Lukas sällskap, men det kan såklart vara jättejobbigt att arbeta ihop också. En fredagskväll kan lätt bli förstörd av att jag får ångest över ekonomin till exempel, och det går ju inte riktigt att skilja på privatlivet och företaget, säger Leila.
Lukas säger att företagandet tar mycket kraft från dem båda, och att de kämpar för att hitta en bra balans.
– Det är mycket slit, och vi drömmer väl båda om det där läget där vi kanske kan njuta mer av hela resan. Men vi är inte i mål än, och vi har långt kvar tills vi är där.
Han säger att själva företagandet i stort har varit en utmaning för honom och Leila, då de inte har någon egen erfarenhet av det sedan innan.
– Det har varit mycket vi har varit tvungna att lära oss, och det var nog tur att vi inte fick in en massa pengar i början, för då hade de varit borta snabbt. Det har varit bra för oss att växa långsamt och lära sig längs vägen, säger Lukas, och fortsätter:
– I något läge kommer vi nog dock att behöva ta in externa pengar om vi vill fortsätta att växa, vilket vi ju vill.
Ambitionen för Ringvide är nu att "bli större på alla plan". De vill i större utsträckning ta sig ut på den svenska marknaden, och i den långsiktiga planen finns även en vilja att skapa ett showroom i en lada intill Lukas och Leilas bostadshus i Brissund.
– Vi vill utveckla produktionen här på ön, samtidigt som vi för att kunna växa behöver börja med viss legoproduktion på fastlandet. Snickeriet här vill vi ska vara en kreativ miljö där vi har prototyputveckling samt skapar de lite mer exklusiva produkterna.