De vandrar 90 mil i Spanien: ”Går hela dagarna”

Gotlandsparet Karin Mårs och Ulf Siggelin vandrar tvärs över Spanien på pilgrimsleden El Camino de Santiago.

Ulf Siggelin och Karin Mårs bor i Lickershamn och har tränat hemma på de gotländska kustlederna innan de började sin vandring tillsammans på El Camino de Santiago.

Ulf Siggelin och Karin Mårs bor i Lickershamn och har tränat hemma på de gotländska kustlederna innan de började sin vandring tillsammans på El Camino de Santiago.

Foto: Privat

Stenkyrka2024-04-21 15:15

Nyheten i korthet

  • Gotlandsparet Karin Mårs och Ulf Siggelin vandrar på pilgrimsleden El Camino de Santiago, på en populär sträcka som går tvärs över Spanien.
  • De började sin vandring i Saint-Jean-Pied-de-Port i Frankrike och ska gå till den spanska staden León. Nästa år ska de fortsätta till Santiago de Compostela.
  • Antalet vandrare på El Camino-lederna har ökat rekordmycket, med över 446 000 personer som tog sig till målet förra året.

När Karin och Ulf träffades på en buggkurs för några år sedan hade hon redan bestämt sig för att vandra.

– Då hade jag tänkt att gå själv, men så kom covid, säger hon, som fick boka av vandringsplanerna på grund av pandemin.

Den populära leden glesades ut med pilgrimer det året, men därefter har det rekordökat. Förra året vandrade över 446 000 personer någon av de leder som slutar i Santiago de Compostela. I år är en av dem Karin och en annan är Ulf.

– Så nu är vi verkligen pilgrimer, säger Karin.

De bär sin packning själva och möter andra som går med ryggsäckar med en symbolisk pilgrimssnäcka på. Längs vägen har de mött många i deras egen ålder, men även äldre, ungdomar och barnfamiljer.

– Man ser hela tiden andra vandrare som hälsar Buen Camino, säger Ulf.

undefined
Karin Mårs på väg till staden Leon i hennes och Ulf Siggelins första etapp. ”Det kommer bli 45 mil ungefär, för vi vill ha 45 mil nästa år också. Då kommer vi ända ut till havet”, säger hon om målet Finisterre.
undefined
Muralmålning på en pilgrim och hälsningsfrasen ”Buen Camino”.

De började i den franska bergsbyn Saint-Jean-Pied-de-Port där de köpte ett pilgrimspass för två euro.

– Vi gick över Pyrenéerna första dagen och var lite oroliga, för det är två mil uppför, men det var så vackert och våren har kommit med solsken. Så vi njöt ändå, säger hon.

På andra sidan bergen nådde de spansk mark och ett av alla de härbärgen som finns längs leden.

– Första natten bodde vi på ett kloster med 300 bäddar i Roncellvalles och det var nästan fullt, säger Karin.

Med pilgrimspasset har de tillgång till sovplatserna längs leden, som är snitslad hela vägen med gula skyltar och snäcksymboler. Det är totalt 80 mil till katedralen i staden Santiago de Compostela och 10 mil till för att nå kustorten Finisterre. Karin och Ulf ska gå hälften det här året och hälften nästa år.

– Vi har inte tid att ta ledigt fem veckor, så det passar oss jättebra att dela upp och sedan ska vi hem till jobb igen, säger Karin som har en hantverksbutik i Visby och Ulf har sitt arbete på Anticimex.

undefined
El Camino de Santiago är namnet på flera vandringsleder som slutar vid samma plats. Den mest populära är den som kallas för den franska vägen, mellan Saint-Jean-Pied-de-Port och Santiago de Compostela.
undefined
El Camino brukar vandras, men passar även att cyklas.
undefined
”Det är gula pilar och snäckor som vi följer hela vägen”, säger Karin Mårs om vandringsleden El Camino de Santiago.
undefined
Ulf Siggelin på El Camino, som delvis är stig, grusväg och bilväg.

De närmar sig hälften av den här etappen. Efter att de korsat bergskedjan Pyrenéerna går de genom vinregionen Rioja och vidare till högplatån i Kastilien.

– Det här är vår åttonde vandringsdag så vi travar på med 27 till 28 kilometer per dag. Vi gillar rörelse och det är otroligt vackra vyer, säger Karin.

– När du åker på andra semestrar ser man andra turister, här får vi se hur det verkligen ser ut när vi går i de gamla byarna, tillägger Ulf.

Sedan de träffade varandra har de gått Jämtlandstriangeln, klättrat Kebnekaise, vandrat runt Annapurna i Nepal och nu korsar de Spanien.

– Vi går hela dagarna, men stressar ingenting. Vi har det jättebra och kropparna håller, säger Karin.

undefined
Karin Mårs med sina vandringsstavar, ryggsäck och symboliska snäcka.
undefined
Karin Mårs på El Camino.
undefined
”Man har någon liten blåsa, men det går och Uffes blåsa har vi tejpat”, säger Karin Mårs om hennes och Ulf Siggelins vandringsfötter.
Karta: Finisterre - slutmålet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!