Här står en banbrytande piratradiostation i fokus

1960-talets piratradiostation Radio Nord har fått ett eget museum – i Stenkyrka. ”Jag har varit fascinerad i hela mitt vuxna liv” säger mannen bakom verket, Håkan Thornell.

I Radion Nord-museet i Stenkyrka har Håkan Thornell byggt en kopia av den sändningsstudio som fanns ombord på fartyget M/S Bon Jour. Jack Kotschack var skeppare på den flytande radiostationen som sände utom räckhåll för svensk lag.

I Radion Nord-museet i Stenkyrka har Håkan Thornell byggt en kopia av den sändningsstudio som fanns ombord på fartyget M/S Bon Jour. Jack Kotschack var skeppare på den flytande radiostationen som sände utom räckhåll för svensk lag.

Foto: Magnus Ihreskog och Arne Schweitz

Stenkyrka2023-07-30 18:10

Thornell flyttade till Gotland från Norrköping 2016 och gjorde sig omedelbart känd som idéspruta. 

Den var ju han som fraktade hela den tomteby han byggt i Kolmårdens skogar och placerade den i Hejdeby. Konserter och revyer har det blivit sedan dess och nu alltså även ett museum. 

undefined
För Håkan Thornell finns inte mycket som är omöjligt. Historien kring Radio Nord har fascinerat honom genom hela livet.

För den som kliver in i källaren under det gamla mejeriet är det som att kastas åter till 1960-talets folkhem.

– Jag har egentligen samlat på mig grejer under hela livet, säger Håkan Thornell.

undefined
Piratradiostationen motarbetades kraftigt av myndigheterna och den socialdemokratiska regeringen. En lag att förbjuda reklamradio blev stationens fall.

Men fokuset är ändå den svenska piratradiostationen Radio Nord, en station som sände reklamfinansierad underhållning från fartyget M/S Bon Jour mellan 8 mars 1961 och 30 juni 1962.

Fartyget låg förankrat på internationellt vatten utanför Utö i Stockholms skärgård, alltsammans startat och drivet av finlandssvenska affärsmannen Jack Kotschack.

Stationen sände musik, nyheter, sport och reklam dygnet runt och täckte mellersta Sverige, från Kalmar till Gävle, men även Öland, Gotland, Åland och södra Finland.

undefined
Löpsedlar i mängd finns i museet, liksom bilder och skivor från några artister som ofta spelades i piratradiostationen.

Håkan Thornell igen:

– Svensk radio på den tiden var en kvarleva från andra världskriget, det skulle vara information och utbildning, inte mycket mer. Radio Nord blev banbrytande och hade stor del i hur radiolandskapet kom att utvecklas.

undefined
Radio Nord-museet är som att komma in i 1960-talet, bland annat finns en mängd gamla radiomottagare längs väggarna.

För så var det; Radio Nord kom att kraftigt motarbetas av den socialdemokratiska regeringen som upplevde stationen som provokation.

Potentiella annonsörer skrämdes bort med hot om repressalier och Sverige Radio tilldelades extra medel för att kunna starta melodiradio, även tillkomsten av P3-kanalen påskyndades.

undefined
Topplistor och lyssnaromröstningar var en stor framgångsfaktor för reklamradiokanalen.

När det sedan fattades beslut om en piratradiolag som förbjöd reklamradio, valde Kotschack att stänga sin radiostation.

Fartyget med sin 44 meter höga mast övertogs så småningom, då med namnet MV Mi Amigo, av Radio Caroline i Engelska kanalen och användes till 1980 då en ankarkätting brast, varvid hon kom på drift och sjönk sedan utanför orten Margate.

undefined
I Radion Nord-museet i Stenkyrka har Håkan Thornell byggt en kopia av den sändningsstudio som fanns ombord på fartyget M/S Bon Jour.

Sedan tidig sommar är nu Radio Nord-museet i Stenkyrka öppet för besök. Där finns mängder med tidsmarkörer; löpsedlar och händelser runt radiostationen, topplistor med artister som Ricky Nelson, Pat Boone och Anita Lindblom.

Här finns också en exakt modell av fartygets radiostudio, ett askfat fyllt av fimpar (”på alla bilder man sett från fartyget är det folk som röker”) och ett gungande golv, precis som till havs.

undefined
Finlandssvenske affärsmannen Jack Kotschack låg bakom stationen som sänder från 8 mars 1961 till 30 juni 1962.

Håkan Thornell, som aldrig finner annat än lösningar:

– Jag har använt en bakaxel till en gammal Volvo 240. Först funderade jag på hur jag skulle få bort knarrandet, men sen lär jag det vara. Jag kan tänka mig att det knarrade en del ute till sjöss.

undefined
Jack Kotschack, skeppare på Radio Nords flytande radiostation M/S Bon Jour.

Titta där, en plansch på syskontrion Göingeflickorna, ofta förekommande i Radio Nord med sången "Kära mor". 

Och mer; gamla radiomottagare, en Lektyr från 1961 med Jack Kotschack på omslaget, och titta där, ett trekantigt mjölkpaket som 60-talets barn aldrig lyckades hälla ur utan att spilla.

undefined
Håkan Thornell med en enliters mjölktetra från 1960-talet.

Och en sak till: Undrar du vad som hände med fartyget efter förlisningen? Jodå, det ligger kvar utanför Englands kust. Thornell försökte för 10, 15 år samla medel för att bärga skeppet.

Intresset var noll, han fick knappt in en enda krona. Men hans intresse uppskattades och fartyget skrevs över av dess dåvarande ägare…

– …så nu äger jag det där fartyget. Det är nog bara att låta det ligga, det finns inte mycket att göra, skrockar han.

undefined
Göingeflickorna var en oerhört populär syskontrio på 60-talet som slog igenom genom att ha spelats ofta i piratradion, inte minst låten "Kära mor".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!