Prästgården i Stenkyrka "Möjligheternas hus"

I maj får utvecklingsbolaget i Stenkyrka tillträde till socknens prästgård. Målet är ett hus där alla är välkomna – men det är mycket jobb innan dess.

Efter många turer så är nu prästgården i Stenkyrka såld till det lokala utvecklingsbolaget.

Efter många turer så är nu prästgården i Stenkyrka såld till det lokala utvecklingsbolaget.

Foto: Emil Karlsson

Stenkyrka2020-02-28 14:23

Förra veckan blev det klart att utvecklingsbolaget i Stenkyrka får köpa prästgården, församlingshemmet och marken omkring för drygt 3,9 miljoner kronor. Den 7 mars ska pappren skrivas på och i maj får bolaget tillträde till prästgården. Det är då det riktiga arbetet börjar.

– Det krävs jobb. Köket behöver göras om, ett badrum är vattenskadat och vi behöver handikappanpassa, säger Lori Björkegren, styrelseledamot i utvecklingsbolaget.

Församlingshemmet är i sämre skick än prästgården. Till exempel är bjälklaget målat med det giftiga ämnet kreosot.

– Det är dåligt, riktigt dåligt tyvärr, säger Lori Björkegren.

Hur renoveringen av de två husen och den stora trädgården ska finansieras är inte klart. De lån som utvecklingsbolaget har tagit, två miljoner hos banken och två från privatpersoner, räcker bara till själva köpet. Därför finns det planer på att sälja fler aktier. 

– Det finns ett stort intresse för en nyemission, säger Lori Björkegren.

– Vi kommer också att söka Leader-pengar och man kan ansöka om bidrag till handikappanpassning hos Allmänna arvsfonden, säger styrelseledamoten Marie Åsheim.

Utvecklingsbolaget hoppas också mycket på frivilliga krafter som vill hjälpa till med att rusta upp husen och den stora trädgården.

– Det finns jätteduktiga företagare som bor här, säger Lori Björkegren.

– Man kanske kan ha arbetsdagar då man jobbar ideellt och sedan äter tillsammans. Det är roligt att jobba ihop för något gemensamt, säger Marie Åsheim.

Målet är att prästgården ska öppnas upp för företag och boende, locka turister och skapa sysselsättning i bygden. Utvecklingsbolaget har många idéer om vad huset ska kunna användas till när det väl är renoverat. Ett storkök som kan användas för catering eller där lokala livsmedelsproducenter kan förädla sina produkter är ett av dem. Soaréer, konstutställningar, revyer, kontorsrum och en plats där konsthantverkare i trakten kan ställa ut sina produkter, är ytterligare andra tänkbara användningsområden. Styrelsen vill också gärna få in idéer från traktens företag. 

– Det är ett möjligheternas hus, säger Marie Åsheim.

I april har Stenkyrka utveckling sitt årsmöte. Då vill de kunna börja bilda arbetsgrupper för att till exempel börja få ordning på prästgårdens tomt.

– Det blir någonting här i trädgården till sommaren, kanske en familjedag, säger Lori Björkegren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!