Prästgården i Stenkyrka nu på öppna marknaden

Ända sedan start har det varit oenigheter kring försäljningen av prästgården i Stenkyrka. Nu är den till salu på öppna marknaden.

Stenkyrkaäpplets modergård, prästgården i Stenkyrka, är nu ute till försäljning på öppna marknaden.

Stenkyrkaäpplets modergård, prästgården i Stenkyrka, är nu ute till försäljning på öppna marknaden.

Foto: Dennis Pettersson

Stenkyrka2019-12-04 12:04

Sedan det blev känt att prästgården i Stenkyrka skulle säljas har Norra Gotlands pastorat och Stenkyrka församlingsråd varit oense. Först skulle det nybildade utvecklingsbolaget Stenkyrka Utveckling AB få köpa fastigheten under marknadsvärdet för 3,5 miljoner kronor, men ett enhälligt kyrkoråd valde att gå vidare med en privat köpare och ett högre bud på 5,4 miljoner kronor.

Som helagotland.se tidigare skrivit, ska svängningarna i affären ha att göra med nya ekonomiska insikter. Men efter att den privata budgivaren på grund av stridigheterna mellan pastorat och församling dragit sig ur affären, har prästgården nu kommit ut på den öppna marknaden med utgångspris 4 750 000 kronor.

Det innebär att tidigare spekulanter åter är med i matchen. Per-Henrik Sorby är ordförande i Stenkyrka Utveckling AB:

– Vi försöker nu få till stånd en ny dialog med pastoratet kring det här och kommer självklart att vara med i budgivningen.

Boningshuset från 1797 har en boarea på 280 kvadratmeter fördelat på 9 rum, och i mäklarannonsen står att gården närt självaste moderträdet till den klassiska äppelsorten Stenkyrkaäpplet.

Annonsen berättar även en gammal sägen om ursprunget till sockennamnet och hänvisar till Gutasagan, där den betydande mannen Lickajr den vise ska ha låtit sig döpas på sin gård och uppfört den första kristna kyrkan på Gotland. Kyrkan som byggdes i sten gav sedermera hela socknen namnet Stenkyrka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!