Kallar till nytt krismöte ikväll om rådjursstammen

När det på vissa håll inte längre går att plantera ny skog på Gotland måste något göras för att minska rådjursstammen. Det diskuterades på krismöte i Stenkyrka.

Det första av två stormöten om rådjuren lockade ett 40-tal personer till Stenkyrka Folkets hus på onsdagen.

Det första av två stormöten om rådjuren lockade ett 40-tal personer till Stenkyrka Folkets hus på onsdagen.

Foto: Henrik Radhe

Stenkyrka2023-03-09 16:31

Under pågående möte i Stenkyrka Folkets hus fick polisen under onsdagskvällen larm till Lärbro, där ett rådjur körts på och låg levande men skadat i diket. Förra året skedde hela 749 rådjursolyckor på öns vägar, de flesta i skymning och gryning med omfattande plåtskador på bilarna.

Ändå är skogsskadorna kanske den ekonomiskt mest kännbara effekten av den ökade rådjursstammen på Gotland. Nu kallar Skogsstyrelsen till krismöten.

undefined
Enligt Ivan de Flon minskar skadorna genom rådjursjakt som sker intensivt i områden med hyggen och nyplanteringrar.

– Det är uppenbart att rådjurens bete nu är ett så stort problem att vi behöver agera. Vi kan inte ha en situation där det knappt går att få upp ny skog på ön. Därför har vi bjudit in skogsägare och andra berörda till de här dialogmötena för att kunna hitta samsyn och lösningar tillsammans, säger Ingvar Hansson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i pressmeddelandet inför mötena.

undefined
Det första av två stormöten om rådjuren lockade ett 40-tal personer till Stenkyrka Folkets hus på onsdagen.

Skogsstyrelsen presenterade på mötet resultat från inventeringen av betesskador från rådjur på Gotland. Med på mötet var Ivan de Flon, rådgivare för Mellanskog på norra Gotland och själv aktiv jägare.

– Nattsvart är det inte. Punktinsatser visar att aktiv jakt hjälper, tillsammans med att behandla plantorna med viltskyddsmedel, säger han och berättar att omfattningen av rådjursskadorna på de planterade hyggena kan skilja sig mycket åt.

Den här säsongen har Ivan de Flon skjutit lika många rådjur på sina marker som i fjol, och just samarbete mellan jägare och skogsägare är vägen framåt, menar han.

– Alla är eniga om att vi ska ha vilt i balans. Den riktiga rådjurstoppen har vi nog nått – avskjutningarna har gått ner lite, säger han och menar att stämningen är helt annan på Gotland än på fastlandet, där tongångarna på många håll är betydligt hårdare mellan olika intressen.

undefined
Balans i viltstammen och samarbete mellan jägare och skogsägare är vägen framåt, menar Ivan de Flon, rådgivare på Mellanskog och själv aktiv jägare.

En stor oro finns att också utsläppta dovhjortar från hägn på norra Gotland ska spridas från de områden där de etablerat sig. Länsstyrelsen uppmanade alla på mötet i Stenkyrka att rapportera in såväl de dovhjortar man ser som spår av klövar i marken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!