Efter många turer kunde utvecklingsbolaget Lustkusten köpa prästgården och församlingshemmet i Stenkyrka för ganska exakt ett år sedan. Då stod byggnaden oanvänd, nu renoveras den tidigare pastorsexpeditionen med varsam hand och flera hyresgäster huserar i de mindre rummen inredda som kontorsrum. Från ett av dem hörs någon prata engelska. Det visar sig vara Rickard Sandberg, professor i ekonometri vid Handelshögskolan i Stockholm, som framför en stor whiteboardtavla föreläser för sina studenter via webben.
– Det är fantastiskt bra, lika bra som ett klassrum. Jag har ett bra bord och bra uppkoppling, säger han.
I rummen bredvid sitter Lasse Tengroth som jobbar för ett skivbolag i Stockholm, och tekniska konsulten Simon Westberg. Båda har boende i närheten men Lasse saknar fiber hemma och Simon tycker det är skönt att komma hemifrån och skilja jobb från privatliv.
– Det är bra att det finns så att man inte måste in till Visby för ett kontor, säger Simon Westberg.
– Det finns fiber, det är lugnt och varmt och skönt. Det är en perfekt distansarbetsplats, jag funderar eventuellt på att vara kvar här, säger Lasse Tengroth.
Under det år som gått sedan utvecklingsbolaget tog över prästgården har pandemin stoppat många av de inbokade aktiviteterna i huset men under förra sommaren drev de ett litet fik i prästgårdens trädgård och ordnade en välbesökt skördedag. Det, och de tre nuvarande hyresgästerna, drog in lite välbehövliga pengar. Bolaget skulle gärna se att ytterligare ett par rum blev uthyrda, för fastigheten kostar, oavsett om den används eller inte.
– Det går runt precis. Men jag tror att när vi får träffas igen och ordna lite saker då kommer det att gå bättre, säger Lori Björkegren, styrelseledamot i bolaget.
Målet är att utveckla prästgården "till ett centrum för aktiviteter inom besöksnäringen, för kultur- och naturupplevelser i bygden" som det står i bolagets affärsidé. Lustkusten har flera cirklar och grupper som jobbar med att utveckla bygden och prästgården, till exempel husets trädgård. De har också fått förfrågningar om att ha kurser och vernissager inne i huset och det finns tankar på att ordna till exempel musikaftnar.
– Det finns många idéer. Vi vill ha en öppen prästgård med offentlig verksamhet som vi ändå kan tjäna pengar på. För det är viktigt att det inte blir ett museum utan att det är öppet. Hit åker man, här finns det aktiviteter, här finns mat och fika, säger Per-Henrik Sorby, ordförande för Lustkusten utveckling.
Det där med mat och fika är något som Joakim Andersson har planer på att kunna ordna. Han driver i dag "Ett litet creperie" i Stenkyrka. Hittills har creperiet bara varit öppet på somrarna men han vill bredda verksamheten och ha öppet året runt. Han hoppas kunna flytta in i det gamla församlingshemmet bredvid prästgården.
– Vi har en plan som vi har presenterat för utvecklingsbolaget. Men det krävs investeringar för att bygga om lokalen och anpassa den så att den fungerar som en cafélokal, säger Joakim Andersson.
Inne i själva prästgården planeras inga större förändringar, förutom i pastorsexpeditionen där en vattenskada kräver åtgärder. Rummet ska i möjligaste mån återställas till hur det kan ha sett ut när det var nytt i slutet av 1700-talet. I övrigt behövs ny el och fönsteråtgärder.
– Resten är mest kosmetiskt. Vi tar en bit i taget, säger Per-Henrik Sorby.