Lustkusten storsatsar på barnfamiljer

En levande landsbygd med skola och samhällsservice? Då krävs byggbar mark och en satsning på barnfamiljer. Det menar man i Stenkyrka som nu satsar framåt.

Att underlätta för barnfamiljer att bygga och bo i socknarna räddar både skola, kollektivtrafik och samhällsservice, menar Joel och Josefin Ekedahl. De stortrivs i sin nya hemsocken Stenkyrka, där odling och renovering av gården är en stor del av livet.

Att underlätta för barnfamiljer att bygga och bo i socknarna räddar både skola, kollektivtrafik och samhällsservice, menar Joel och Josefin Ekedahl. De stortrivs i sin nya hemsocken Stenkyrka, där odling och renovering av gården är en stor del av livet.

Foto: Henrik Radhe

Stenkyrka2023-03-18 07:02

Platsutveckling är det nya heta för att få landsbygden på Gotland att leva året runt. För att få fram mer byggbar mark har markägarmöten hållits i Stenkyrka och i Kräklingbo.

– Det har bara varit positivt. Fokus nu är framför allt att få unga barnfamiljer att flytta till landet, för att kunna säkra skola och samhällsservice, säger Per-Henrik Sorby, gruppledare för Skolort Stenkyrka.

undefined
Projektledare Patrik Hjert och Stenkyrkabon Per-Henrik Sorby jobbar med satsningen på Lustkusten, där byggbar mark och bättre kollektivtrafik är viktiga delar för att få ännu fler barnfamiljer att flytta ut på öns nordvästra kust.

Genom att underlätta processen för att bygga hoppas man kunna snabba på nybyggandet och få fler bofasta.

– Folk kan samarbeta kring vatten- och avloppsfrågor, och göra rätt från början, säger Per-Henrik Sorby och menar att en timme med en konsult kan vara väl investerade pengar på lång sikt. 

undefined
Att Tempo Stenkyrka kom till 2011 tror Lena Larsson som fortfarande jobbar där har betytt jättemycket för de bofasta på orten.

I Stenkyrka lades affären ner, men bygden gick samman och 2011 öppnade nya Tempo.

– Jag tror att det betyder jättemycket, det här är en knutpunkt och man får en vi-känsla. Det kände jag att det fanns när jag flyttade till Stenkyrka, säger Lena Larsson som jobbar i affären.

undefined
Att underlätta för barnfamiljer att bygga och bo i socknarna räddar både skola, kollektivtrafik och samhällsservice, menar Joel och Josefin Ekedahl. De stortrivs i sin nya hemsocken Stenkyrka, där odling och renovering av gården är en stor del av livet.

Även skolan var ett tag nedläggningshotad. Nu har en föräldraförening bildats och genom att samverka med andra utvecklingsbolag, grannsocknarna och Region Gotland, hoppas bygden på nya barnfamiljer – i en satsning där man marknadsför sig som Lustkusten.

– Ebba och Alfred började på förskolan direkt när vi flyttade hit. Ebba är sju år nu och går i ettan. Det är underbart smidigt och en jättebra skola. Vi vet vilka alla barn och föräldrar är – det blir ett sammanhang, säger Josefin Ekedahl och berättar att hon och maken Joel träffades när de båda läste till byggnadsingenjörer i Stockholm.

undefined
Hos familjen Ekedahl i Stenkyrka solar sig katterna i uthusfönstret. Utanför sprätter hönsen och den lantliga idyllen är påtaglig.

Att köpa hus där var otänkbart dyrt. För snart tio år sedan flyttade de till Gotland, och det hus de först köpte i Stenkumla. För drygt två år sedan dök drömhuset upp på Hemnet, en gård från 1800-talet vid Niome i Stenkyrka, med möjlighet att kunna odla sina grönsaker och äta ägg från egna höns.

– Det var en slump att vi hittade den här gården med mark, lador och stor potential, säger Joel Ekedahl och berättar att den röda gamla traktorn från 1958 går som en klocka och tar honom ut både i skogen och åkermarkerna som hör till ägorna.

undefined
Kusten i Stenkyrka är en fantastisk tillgång, menar Joel och Josefin Ekedahl som har segelbåt i Lickershamn och ofta åker ner till stranden och fikar.

I Stenkyrka kände sig familjen Ekedahl välkomnade med öppna famnar.

– Här finns allt! Affär som serverar soppluncher på vardagar, man kan tanka bilen och det finns flera restauranger. Var och varannan driver egna företag och här händer mycket, säger Josefin Ekedahl och berättar att hon till sommaren blir klar med sin utbildning till trädgårdsmästare.

undefined
Den röda traktorn från 1958 går som en klocka och används både i skogen och hemma på gården av Josefin och Joel Ekedahl.

I somras gifte sig Joel och Josefin, med stor fest hemma på gården. Sedan förra året är de också kompanjoner i företaget som lånat sitt namn från Klintkusten.

– Vi är väldigt lustdrivna och startar många projekt här hemma med det som är kul, säger hon och berättar att hon redan kommit i gång med att designa trädgårdar, anlägga och sköta dem hos kunder.

Joel projekterar, ritar och bygger hus åt kunderna. Att regionen nu är med i platsutvecklingsprojektet menar han är bra.

– Problematiken de senaste åren har varit att dialogen varit noll och ingenting. 

undefined
Havet är nära, på cykelavstånd för nygifta Joel och Josefin Ekedahl som hade bröllopsfest hemma på gården i somras.

Trycket märks redan, där fler hör sig för om möjligheten att flytta till socknarna i området. Att få fram byggbar mark är nu fokus.

– Det är jättemånga som säger att de vill flytta till Stenkyrka. Att få hit barnfamiljer gör att skolan blir kvar, den betyder jättemycket. Det är bara att se i de socknar där den har lagts ner, säger Joel Ekedahl.

Fakta

Lustkusten är en del i Gubis platsutvecklingsprojekt.

Pågår fram till 2025 och har haft flera möten med ortsbefolkning och deltidsboende, för att se vilka faktorer som är viktigast för att stanna kvar eller flytta till Stenkyrka med grannsocknarna Lummelunda, Martebo, Tingstäde, Hangvar och Hall.

El, vatten och avlopp, liksom jobb, bostad, skola, förskola, föreningsliv, kollektivtrafik, kultur, kommersiell service, sociala faktorer och resor till och från fastlandet är utpekade faktorer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!