Socknen kämpar vidare om prästgården

Köparen har hoppat av – då ger sig utvecklingsbolaget åter in i kampen om prästgården. Man hoppas nu på ett "sänkt tonläge" i diskussionerna.

Stenkyrkas omdebatterade prästgård.

Stenkyrkas omdebatterade prästgård.

Foto: Dennis Pettersson

Stenkyrka2019-11-27 12:39

Nyligen stod det klart att den privata köparen hoppar av den infekterade affären kring Stenkyrka prästgård.

Bygdens utvecklingsbolag, som hade en tidig överenskommelse om att få köpa fastigheten, står nu beredda att ge sig in i kampen igen.

– Jo, absolut, vi försöker få till en ny dialog med pastoratet, säger bolagets ordförande Per-Henrik Sorby.

Stenkyrka utveckling AB kan alltjämt inte möta den avhoppade privata köparens bud. Men de anser sig ha ett erbjudande som kyrkan kan tjäna ännu mer på, både ekonomiskt och på andra sätt.

Säljaren, Norra Gotlands pastorat, vill nämligen använda en stor del av intäkten till ett nytt församlingshem – något som utvecklingsbolaget vill erbjuda ett alternativ till. Detta genom att kyrkan får hyra in sig i befintlig fastighet i stället, om bolaget först får köpa den. "Stenkyrka utveckling AB befriar Norra pastoratet från att behöva göra stora investeringar i Stenkyrka församling inom överskådlig tid", står det i erbjudandet.

Bolaget menar att detta även skulle stärka kyrkans roll i lokalsamhället – kanske kan det till och med leda till fler medlemmar i kyrkan – då ett sådant här upplägg "bidrar till att stödja utvecklingen i församlingen".

– Vi kan inte erbjuda samma köpesumma, men vi kan genom att samarbeta göra andra gynnsamma saker för pastoratet, säger Per-Henrik Sorby.

Samtidigt är han orolig över att affären blivit så pass infekterad att detta skulle kunna gå ut över pastoratets inställning till utvecklingsbolaget som köpare.

– Det finns en risk för det. Det är viktigt med lite lugn nu och ett sänkt tonläge, säger utvecklingsbolagets ordförande.

Detta kan i sin tur vara kopplat till hur Stenkyrka församlingsråd väljer att gå vidare. Styrelsen där har varit mycket kritisk till hur pastoratet hittills har hanterat prästgårdsförsäljningen.

Församlingsrådet har tidigare sagt att om inte utvecklingsbolaget får köpa, så borde fastigheten åtminstone gå ut på öppna marknaden. Den förhandlingsordningen ser också ut att bli verklighet nu, efter den aktuella köparens avhopp.

– Det finns ett tidigare beslut om att det skulle gå till så och vi tyckte att det också skulle följas, säger församlingsrådets ordförande Anne Ståhl Mousa – som dock betonar att rådet ännu inte tagit ställning till den senaste utvecklingen.

GT har sökt pastoratets kyrkoråd för kommentarer.

Karta: Stenkyrka kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!