34-åriga Astri Sorby Sandell bor tillsammans med sin man och deras två barn på en gård i Stenkyrka. Uppväxt på sina föräldrars gård med både grönsaksodling och lammproduktion bara några hundra meter bort växte intresset för odling. Mycket tack vare att flera generationer samsades på gården.
– Farmor och farfar bodde i flygeln på gården, där mina föräldrar bott innan generationsskiftet. Farmors intresse för odling och trädgård intresserade mig. Jag tror hon försökte få in alla barnbarn på det spåret, men jag var nog den som nappade lättast.
Astris farmor öppnade upp en värld av möjligheter med besök i botaniska trädgården i Visby, gav trädgårdstips och lärde Astri att baka. Att odla hållbart och ta hand om sin jord blev hon inspirerad av från sina gudföräldrar vid Bjärges i Lau.
– De har odlat sedan 70-talet och alltid satsat på ekologisk odling. Jag minns hur inspirerande det var och hur jag fick en relation till grödor och jorden hos dem.
Intresset för jord, odling och att vara självförsörjande av det man äter har fått Astri Sorby Sandell att också vilja inspirera andra. Hon driver idag ett företag inom trädgård som gör det mesta, från att anlägga odlingar till att driva upp plantor eller bygga hela trädgårdsoaser.
– Jag jobbar på sätt och vis som en trädgårdsmästare, men för mig är det väldigt vördnadsfull titel så den är svår att bära upp. Jag börjar nog närma mig titeln, både sett till utbildning och erfarenhet, tror jag.
Kan du ge ett exempel på ett uppdrag inom din yrkesroll?
– Just nu har jag ett spännande uppdrag i Kräklingbo. Där har ett par anlitat mig, för att de helt enkelt inte har tiden själva, att anlägga en hållbar köksträdgård. Deras mål är att bli självförsörjande på grönsaker. Jag bara bygger upp den.
Det kan handla om att designa trädgården, utvärdera och analysera jorden. Räkna på hur mycket matjord som behövs och rent praktiskt gräva för hand.
– Sen driver jag upp deras grönsaker här hemma hos mig. Vi lägger upp en plan med växtföljd så det finns en plan för odlingen år efter år och att det blir hållbart. Jag konsultar åt dem och garanterar, i den mån det går att garantera något inom odling, att det kommer ge resultat.
En hållbar trägårdskonsult är kanske en titel som ännu inte finns men som skulle kunna passa in på Astri Sorby Sandell. Även om mycket tid läggs på konsultverksamheten vill hon gärna ha en dag i veckan för sitt eget självhushåll.
– Jag tror att om man väl har börjat självhushålla med sina grönsaker, så är det inget man gärna släpper. Det tar emot att köpa en kruka persilja i affären liksom. Även om jag förstår att det är en ynnest att känna så.
Som mamma och förälder är det extra viktigt för Astri att hon vet vad jorden innehåller, var den kommer ifrån och hur den fått sin energi.
– Samtidigt vet jag att näringen är mycket högre i mina grönsaker än de som jag köper i affären. Grönsakerna tar ju upp allt som finns i jorden, inte bara den lilla näven konstgödsel som konventionella odlare ger. Det blir en helt annan grej, både smak- och näringsmässigt.
– Barnen får också en relation till grönsaker som är väldigt sund. Jag har hört att det kan var ett problem att barn inte äter grönsaker, säger Astri frågande med ett stort leende.
Filosofin inom odling för Astri går rakt ned i jorden – som är allt.
– Utan en välfungerande jord kommer du inte kunna odla på sikt. Det är lite som att ställa ett timglas upp och ned och se det rinna. Det går i början, men tar slut.
Det hela handlar om att ta hand om jorden man odlar genom att ge tillbaka lika mycket näring som grödorna förbrukar när de växer till sig.
– Det går att säkerställa genom att det finns organsikt material i jorden eller att man håller en levande jord med levande organismer.
En Bokashi är ett enkelt sätt att tillföra näring till jorden. Det är en komposteringsmetod där man kan ta till vara på i stort sett allt hushållsavfall som sedan fermenteras i ett slutet kärl.
– Man tillför sedan ett strö som innehåller goda mikroorganismer, gräver ned i jorden och har på så sätt ympat in organismerna i avfallet. Och det går fort, det är hela grejen med Bokashi.
Samtidigt vill hon slå ett slag för att man inte måste grotta ned sig för djupt för att kunna odla hemma.
– Man behöver inte "nörda" in sig om man inte vill. Det räcker med att fråga sig: Finns det liv i min jord? Eller: Vad har jag för typ av jord och vad behöver den?
Beroende på vad som ska växa på de olika odlingarna så behöver jorden gödslas. Från familjegården finns fri tillgång till brunnen hästgödsel.
– Men alla har inte tillgång till den typen av gödsel, då går det att göra egen växtnäring. Jag gör också nässelvatten och tillverkar eget biokol.
Ett varningsfinger höjer hon dock mot köpt naturgödsel.
– Den största ingrediensen är nästan alltid torv. Den faktiska mängden gödning är ganska liten. Jag får ut mycket mer näring från mina barns pottor i kombination med nässlor och kompost än köpt torvbaserad gödsel.
Vatten är ytterligare en faktor som är ständigt närvarande för en odlare på Gotland. Astri vattnar med droppslang med vatten från hennes brors bevattningsdamm. Täckodling är ett annat sätt att odla hållbart och spara på vattnet.
– Jag täckodlar med organiskt material, både med ull från lamm och halm, som gör att jorden jobbas upp. Mullhalten ökas och bidrar med mikroliv som i sin tur ger näring. Man skapar en hållbar fukt som har svårare att försvinna än om jorden varit bar.
Till alla som har kli i fingrarna och vill utforska om de är gröna eller inte låter Astri hälsa.
– Det är bara att börja! Fråga dig vad du vill äta, börja i den ändan och känn på. Kicken man får av att skörda är helt oslagbar!