Efterlysningen i GA förra veckan gav resultat. Studenterna på föremålsantikvarieprogrammet vid Campus Gotland fick många svar på sin fråga om vad köksredskapen från hembygdsgården i Stenkyrka kan ha använts till.
Den dubbla silen känner flera personer igen. Britta Lundqvist minns att hennes farmor hade en sådan på 1940-talet och Britta skriver: "Hon la en speciell tvättvål eller en klick såpa i den och vispade runt i tvättbaljan när hon skulle tvätta och fick till lödder i tvättvattnet. Förmodligen billigare än tvättpulver".
Och Birgitta Ubbens i Ardre berättar:
"Silen hade min moster på landet. Man la en klick såpa i den, stängde igen och vispade runt i det varma diskvattnet. Då fick man ett bra skum!"
När det gäller den trekantiga formen med det långa handtaget går meningarna isär. Många tror att det är en variant på ett struvjärn eller en fritös för isterkakor, men Solveig Artsman tror att den kan ha använts när pastejer tillagades i vattenbad. "Man hade dom till soppor bland annat och även vid exempelvis begravningar. Innan man åkte till kyrkan skålades det för den döde och man fick också en liten pastej", berättar Solveig.
Gunilla Hultgren som är ordförande för hembygdsföreningen i Stenkyrka tycker att läsarnas förklaringar låter rimliga.
– Det finns fler föremål som vi är osäkra på. Vi är så glada över att studenterna hjälper oss med det här, säger hon.
Nu kommer studenterna på föremålsantikvarieprogrammet att sammanställa GA-läsarnas berättelser och bifoga dem till inventarieförteckningen för hembygdsgården i Stenkyrka.