Det känns lite som den första vårdagen. Katten lapar sol och boardercollien Rock lufsar lojt omkring. Men om brödraparet Jonas Johansson och Mattias White ångar det av energi när de möter upp på gårdsplanen. De har drivit Hägulds gård, i arv från morföräldrarna, sedan 1993 då de var mycket unga män. I dag är de i fyrtioårsåldern och har redan lång erfarenhet av djurhållning, spannmålsodling och skogsförädling.
Jonas Johansson är aktiv i Arlas kretsråd och en av deltagarna på det möte kring mjölk- och köttproduktion som LRF med flera organisationer anordnar på Grönt Centrum. Det hålls i ett skede där mjölkproducenterna den allra senaste tiden upplevt bra priser. Men innan dess var det hårda tider.
– Det är väldiga fluktuationer, konstaterar Jonas Johansson. Om vi fick 2,30 kronor i somras så får vi 3,40 nu. Och är man som vi en gård som producerar 1,2 till 1,3 miljoner kilo mjölk om året så förstår nog alla skillnaden. Det är enkel matematik.
Mattias White infogar:
– Det brukar svänga, men nedgången tidigare var djupare än någonsin. Slaktpriserna förra året höll oss uppe och vi för vår del klarade oss ändå bra.
Gården har 120 mjölkkor i robotsystem, ett 50-tal stutar och in alles närmare 300 nötdjur. Bröderna var tidigt ute med att satsa på lösdrift.
– Det var en våg av omställning i början på 90-talet. Bönder skulle syssla med allt annat än spannmålsodling och matproduktion. Vi som satsade blev förstås idiotförklarade, minns Jonas Johansson.
Men de strävade på, byggde ladugård med eget virke, såg till att fortbilda sig och knöt kontakter med rådgivare.
– Även i dåliga tider i en bransch finns det företag som går bra, det gäller att se till att vara ett av dem. Det är viktigt att bli bättre på det man håller på med, fortsätter Jonas Johansson.
Att använda ny teknik är också en nyckel till framgång. Korna ”mjölkar sig själva” i roboten och hela produktionen övervakas datoriserat.
Den första roboten köptes 2009, mitt under en djup kris för mjölknäringen.
– Mjölkningen kunde ta tre timmar innan dess, säger Jonas Johansson.
Den senaste roboten kostade 1,5 miljoner, så med en årlig omsättning på cirka 6 miljoner vill det till att kunna räkna hem investeringarna, För att sätta de 4 000 kilo mjölk som produceras varje dygn i perspektiv kan nämnas att tre gårdar av Hägulds storlek klarar hela Gotlands behov av konsumtionsmjölk.
Man producerar också spannmål och oljeväxter. Och sen har man en liten lönsam sidoverksamhet: en flispanna förser via en kulvert den närbelägna skolan med värme och varmvatten. Jonas Johansson räknar med att fjärrvärmeleveranserna kommer att fortsätta, även sedan det nuvarande tioåriga kontraktet löpt ut.
Får de tid med någon ledighet? Nja, kanske ingen semester direkt, men de båda bröderna spelar bland annat pärk i Gardes förstalag.
Energi på Hägulds alltså, men Jonas Johansson påminner om det större perspektivet:
– I dag levererar 169 gotländska gårdar till mejeri, för inte så länge sedan var det över 200.