Stor chans att se stjärnfall under helgen

Just nu pågår det årligt återkommande meteorregnet Perseiderna. Och Gotlands natthimmel lämpar sig extra bra för den som vill se stjärnfall. Nattfotografen Carl Bergstrand ger tips och berättar om fenomenet.

Carl Bergstrand är en av grundarna till den populära facebookgruppen Norrsken Sverige som hjälper folk att hitta och fota nattliga fenomen.

Carl Bergstrand är en av grundarna till den populära facebookgruppen Norrsken Sverige som hjälper folk att hitta och fota nattliga fenomen.

Foto: Arkiv / Rolf Jönsson

Stjärnfall2017-08-10 20:30

En gång om året passerar jorden genom svansen av grus som lämnats kvar efter kometen Swift-Tuttle. När jordens atmosfär krockar med gruset brinner det upp och ter sig som det vi ofta kallar för stjärnfall på natthimlen. Meteorerna började falla redan under början av veckan, men tros bli allra flest och starkast under natten till söndag.

– Fördelen med grusstormen är att den håller på ett tag och man kan redan ikväll gå ut och se och uppleva Perseiderna, säger Carl Bergstrand, nattfotograf och en av grundarna till facebooksidan "Norrsken Sverige".

– Bäst är dock natten till söndag så länge det är klart väder, annars blir det dålig stämning, fortsätter han.

Fördelen med Gotland är att det finns många platser med riktigt mörk natthimmel och den som vill ha en bra show borde ge sig ut på landet.

– Man lämnar stadens sus och brus och tar sig till en mörk plats, gärna utanför gatlyktors sken. Man vill ha en fri och mörk nordlig horisont. Man kan gå till kallbadhuset och sitta där. Men är man mer sugen sticker man förståss en bit ut på landet och njuter.

Perseiderna kommer alltid från samma plats i natthimlen, vilket är lite åt nordost – i närheten av stjärnbilden Cassoipeia. Men tittar man rakt åt det hållet blir stjärnfallen korta då de kommer rakt mot en.

– Tittar man istället åt ett annat håll, till exempel västerut efter midnatt, så får man ett längre stjärnspår, säger Carl Bergstrand.

Carls tips till den som vill fotografera stjärnfall

– Långa slutartider men inte längre än 20 sekunder

– ISO 400 och bländare 3,5 - möt upp med ISO om det behövs

– Så mycket vidvinkel du kan, gärna 18mm eller vidare

– Man kan lägga samman flera bilder om man fotar många från samma plats. För att få fler stjärnspår i samma bild.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om