Amnesty kräver att advokater ska testas

Amnesty International intygar att det finns flyktingadvokater som inte sköter sina uppdrag. Nu kräver Amnesty att offentliga biträden ska genomgå kunskapstester.

Ingen kunskapskontroll i dag. Flyktingar som söker asyl får ett offentligt biträde. Men Migrationsverket, som förordnar biträdena, gör kontrollerar inte vilka kunskaper de har. 
Arkivfoto: Malin Stenström

Ingen kunskapskontroll i dag. Flyktingar som söker asyl får ett offentligt biträde. Men Migrationsverket, som förordnar biträdena, gör kontrollerar inte vilka kunskaper de har. Arkivfoto: Malin Stenström

Foto: Malin Stenström

Stockholm / Gotland2017-05-19 14:15

GA har i flera artiklar berättat om de problem som Ali Rezaei, 19 år, har haft med den advokat som ska hjälpa honom med hans ansökan om uppehållstillstånd. Advokaten överklagade så sent att överklagandet avvisades av Migrationsdomstolen. Han avstod också från att lämna ut handlingar som Ali ville ha tillbaka. (Ali fick dock handlingarna när GA hade publicerat den första artikeln).

Madelaine Seidlitz är jurist på Amnesty International, med ansvar för flyktingfrågor och migration. Hon är inte insatt i Ali Rezaeis fall, men hon ser allvarligt på att advokaten överklagade för sent.

– Det är otroligt allvarligt att missa en överklagandetid, säger Madelaine Seidlitz.

Ett offentligt biträde utses av Migrationsverket för att hjälpa asylsökande med deras asylansökningar.

Är det vanligt att offentliga biträden inte gör vad de ska?

– Det är väldigt blandat. Många är skickliga, men vi har också ett antal som inte utför sina uppdrag och inte är insatta i asylrätten. Får man ett sådant offentligt biträde är det allvarligt, säger Madelaine Seidlitz och fortsätter:

– Det är ett problem att de offentliga biträdena har så olika kunskap, för de arbetar med utsatta personer. Många har inget eget nätverk i Sverige ochsaknar kunskap om sina rättigheter.

Amnesty vill införa kunskapstester för alla offentliga biträden i migrationsärenden.

– De ska vara obligatoriska och återkommande, för det gäller att man håller sig uppdaterad om vad som gäller i internationell flyktingrätt och folkrätt, samtidigt som man också måste vara inläst på vad som gäller i det område som klienten kommer ifrån, säger Madelaine Seidlitz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!